Netanyahu: Nema prekida vatre u Gazi bez oslobađanja talaca koje drži Hamas
Prekid vatre u Pojasu Gaze zavisi od oslobađanja talaca koje drži Hamas, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

“Izrael obezbjeđuje sigurne koridore za civile koji se proteže od sjevera do juga Pojasa Gaze, kroz koji je samo jučer prošlo 50.000 građana Gaze”, dodaje se u saopćenju iz Netanyahuovog ureda, javlja Anadolija.

Netanyahu je pozvao stanovnike Pojasa Gaze da krenu na jug, ponavljajući ono što je rekao prije nekoliko sedmica, iako su izraelski napadi na jug Gaze nastavljeni.

Ranije u četvrtak, izraelska vojska je saopštila da “ne postoji prekid vatre u Gazi, već ograničene taktičke i lokalne pauze”.

Uprkos međunarodnim pozivima i apelima na humanitarni prekid vatre, Vlada Izraela nastavlja da se opire dogovoru, iako je Bijela kuća u četvrtak saopštila da je Izrael pristao na četverosatne dnevne humanitarne pauze na sjeveru Gaze.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, više od 10.000 civila je ubijeno, među kojima više od 4.000 djece, od 7. oktobra kada je počeo sukob nakon prekograničnog napada Hamasa.