Nešić odgovorio Schmidtu: Niti je kraj devedesetih, niti sam ja Poplašen
Sreća visokog predstavnika, kog naziva migrantom, Chrtistiana Schmidta nije u njegovom fokusu, već očuvanje ustavnog poretka poručio je ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić u reakciji na Schmidtovo gostovanje u RTRS-ovoj emisji Telering, piše N1.

“Žao mi je sto je gospodin Šmit nesrećan zbog mojih izjava, ali ja se nisam zakleo da ću se kao ministar baviti njegovom srećom, već zaštitom ustavnog poretka koji on ugrožava”, istako je ministar Nešić, reagujući na sinoćnji istup Kristijana Šmita.

Ministar bezbjednosti kazao je da Schmidt od njega traži da bude zahvalan što želi da pretvori BiH u protektorat, što je, naveo je suprostavljeno Povelji UN.

“Povelja to najstrože zabranjuje svima i svakome, jer u članu 78. i članu 2. propisuje da svaka država članica UN ima pravo da bude suverena, a tom pravu odgovara obaveza svih da se ni na koji način ne miješaju u unutrašnja pitanja država, a pogotovo im je zabranjeno da svoju volju nameću kao zakon toj državi”, naglasio je Nešić.

Nešić je dodao da Schmidt nema problem sa Nešićem, već sa Dejtonom.

“Posao ministra je i da reaguje kada se nako lažno predstavlja i kada dovodi javnost u zabunu, a Vi to radite. Vi nemate problem sa mnom kao ministrom bezbednosti BiH. Imate problem sa kreatorima Dejtonskog sporazuma koji su definisali proceduru izbora Visokog predstavnika i sa Savjetom bezbjednosti UN koji ne želi da Vas potvrdi”, naglašava Nešić.

Na koncu je rekao da ovo nije BiH s kraja devedesetih.

“Niti sam ja Poplašen. Ja sam ministar suverene zemlje, punopravne i ravnopravne članice UN, a vi ste samo stranac u toj zemlji. Nije pristojno prijetiti bilo kome, a kamoli je to diplomatski. Ja postujem Njemačku, zato prestanite da brukate svoju zemlju”, zaključio je Nešić.