NEPOZNATI DETALJI IZ PRIVATNOG ŽIVOTA JAKOVA MILATOVIĆA: Posebna stvar ga vezuje za Jugoslaviju, a ovo nije mogao ODBITI


Jakov Milatović je mnogo uložio u obrazovanje, porodica mu je na prvom mjestu, a njegov odnos prema Srbiji uvijek je bio pun ljubavi.

Jakov Milatović je ubjedljivom pobjedom postao novi predjsednik Crne Gore, te je i njegova popularnost naglo porasla. Mnoge impresionira činjenica da se sa samo 37 godina našao na tako važnoj poziviji, kao i da iza sebe već ima blistavu karijeru. Osim sjajnog profesionalnog puta, izuzetni je porodičan čovjek i posvećen otac. Oženjen je Milenom i ima troje djece – kćeri Saru i Anu te sina Davida.

Ovaj perspektivni političar rođen je u tadašnjem Titogradu, glavnom gradu SR Crne Gore, 7. decembra 1986. godine.

Osnovnu u srednju školu završio je u crnogorskoj prestonici. Takođe, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu sa desetkom i proglašen je studentom generacije. Potom su slijedila stručna usavršavanja širom svijeta. Dobitnik je brojnih domaćih priznanja od Ministarstva prosvjete, Univerziteta Crne Gore, Ministarstva spoljnih poslova i dr, kao i stranih stipendija.

Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford i bio je stipendista britanske vlade. Usavršavao se i na Univerzitetu u Pekingu, Liderskoj akademiji Univerziteta Standford i Univerziteta u Beogradu. Govori engleski, italijanski i španski jezik.


Put do predsednika Crne Gore

Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici kao dio tima za upravljanje rizikom, zatim u Deutsche banci u Frankfurtu u timu za procjenu kreditnog rizika zemalja sa fokusom na zemlje centralne i istočne Evrope. Od 2014. godine radio je u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) u timu za ekonomsku i političku analizu, prvo kao ekonomski analitičar za jugoistočnu Evropu a nakon unapređenja u poziciju ekonomiste pokrivao je zemlje Zapadnog Balkana iz kancelarije u Podgorici. Godine 2018. unaprijeđen je u glavnog ekonomistu sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz kancelarije u Bukureštu. Pisao je stručne tekstove za Vijesti.

U politiku je ušao kao ministar ekonomskog razvoja u kabinetu premijera Zdravka Krivokapića, prvoj vladi napravljenoj poslije pobjede udružene opozicije nad Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića 2020. godine. Zajedno sa bivšim ministrom finansija Milojkom Spajićem osnovao Pokret Evropa sad (PES) u junu prošle godine.

Pandemija korona virusa mu je umnogome promijenila život. Naime, u vrijeme izbora 2020. bio je glavni ekonomista EBRD-a za Rumuniju, Bugarsku, Sloveniju i Hrvatsku i živeo je u Bukureštu, dok je vikende provodio u Crnoj Gori sa suprugom Milenom i djecom. Kada su na snagu stupile oštre mjere i zabrane zbog loše zdravstvene situacije na globalnom nivou, Milatović je odlučio da se vrati u rodnu zemlju i posao obavlja od kuće, što je i bila preporuka banke.


319003-3395264-jakov01epaborispejovic2-ls-ff

foto: EPA/Boris Pejovic

Tada su se intenzivirali njegovi nastupi u medijima, te ga je zapazila opozicija i profesor Zdravko Krivokapić.

“Moj otac je godinama bio opozicionar, pripadao sam porodici koja je doživjela nepravde. Otac godinama nije mogao da nađe posao, iako je početkom devedesetih vodio jedno veliko državno preduzeće. Prošli smo kroz težak porodični period i to se uvek kuhalo u meni. Taj prijedlog profesora Krivokapića je, i u moralnom smislu i u kontekstu šta sam do tada govorio i radio, bilo vrlo teško odbiti, rekao je Milatović.

Ističe da je njegov odnos prema Srbiji uvijek bio pun ljubavi, kao i da je cijela porodica imala snažan osjećaj ka Jugoslaviji.

– Ne postoji Crnogorac koji nema snažan osjećaj prema velikoj Jugoslaviji. Moj deda je oslobađao tu zemlju, bio je istaknuti partizan. Njegov otac je kao šesnaestogodišnjak učestvovao u Mojkovačkoj bici. Oni su bili bogata porodica sa dosta zemlje. Svi su listom pošli u partizane 1941. Pradeda je poginuo braneći Podgoricu, jedan sin je stradao na Sremskom frontu. Moj deda je pretekao rat, ali je poslije završio na Golom otoku. Ipak, svi smo mi voljeli veliku Jugoslaviju. Kada sam u Beogradu, uvijek se osjećam kao kod kuće. Tamo mi živi brat, moj odnos prema Srbiji je uvijek bio odnos koji je ispunjen ljubavlju. Ne znam kako drugačije to da kažem – zaključio je novi predsjednik Crne Gore.

Izvor: Stil kurir. rs