NEMOJTE KUCATI U LUBENICU, POSTOJI PROVJEREN NAČIN DA PREPOZNATE DA LI JE ZRELA: Pored boje jedna stvar je KLJUČNA

Lubenica je mnogima prva asocijacija kada se pomjene ljeto. Međutim, pravi ljubitelji ploda biljke biljke kuju jedni smatraju voćem, a drugi povrćem, znaju da nije svaka ista.

Koliko puta vam se desilo da ste izabrali najveću i najzeleniju lubenicu i kad ste došli kući i isekli je – mućak.

Mnogi misle da će zrelu i sočnu lubenicu moći da odaberu samo na osnovu udaranja u nju, to nije baš tako lako. Zapravo, postoji veliki broj onih koji ne zna kako da odabere savršenu lubenicu, posebno zato što je veoma teško da samo na osnovu spoljašnjeg izgleda zaključimo kakva je njena unutrašnjost, ukoliko ne znate da ih “čitate”.

Vrijeme je da neučite kako da prepozante da li je lubenica dobra ili ne:

Feleke: Nije svejedno da li lubenica ima bijele ili žute fleke na sebi. Svaka dobra sa donje strane ima žuti trag, koji je nastao jer je ležala na zemlji. Ako je ovaj trag svjetlije boje ili bijeli to znači da lubenica nije dovoljno zrela i da je ubrana prerano. Idealna boja mrlje je tamno žuta.

Oblik: Stručnjaci kažu da su ukusnije one lubenice koje su simetričnog oblika. Naime, ispupčenja i udubljenja mogu nastati kao rezultat nedovoljno sunca ili vode, te samim tim neće biti sočna. Ukoliko je ovalnog oblika, zači da je puna vode.

Ogrebotine: Zrela lubenica je uglavnom tamno zelene boje, a dobro znak je i kada na sebi ima velike “ožiljke”. Rezovi na lubenici su dokaz da su pčele imale uticaja u oprašivanju cvijeta. Što je više ožiljaka, to znači da je više pčela oprašivalo svijet, a samim tim i plod, pa će lubenica biti slađa.

Boja: Zrele lubenice imaju mat zelenu boju. Dok one koje se presijavaju vjerovatno nisu dovoljno zrele.