NE BACAJTE PARE NA LIJEKOVE: Banane rješavaju ovih 8 zdravstvenih problema

Banane su nevjerovatno zdrave i ukusne. Iako su porijeklom iz jugoistočne Azije, rastu sveprisutno u mnogim toplim klimama, što ih čini dostupnima širom svijeta.

Cavendish sorta, najčešća vrsta u trgovinama, u početku je čvrsta i zelena, ali postaje žuta, mekana i slatka dok sazrijeva.

Banane sadrže mnoge esencijalne hranjive tvari i mogu pomoći u mršavljenju, probavi i zdravlju srca, a izvrstan su saveznik naše ljepote.

U nastavku saznajte koje sve dobrobiti možemo imati od konzumiranja banana svakodnevno i kako nas one mogu  izliječiti.

Banane i njihova korisna svojstva

Banana sadrži oko 105 kalorija i vitamine A, B, C, E, cink, željezo, mangan, vlakna i magnezij. Možda se smatra kaloričnom i nije prikladna za dijetu, ali uvjeravamo vas da samo jedna banana dnevno ne uzrokuje debljanje, naprotiv, donosi dobrobiti i ubrzava metabolizam.

Foto: Pixabay

Prema studijama koje je proveo Medicinski fakultet St. George, banane imaju vrlo važna svojstva i sprječavaju mnoge bolesti:

-One štite naš kardiovaskularni sistem, štiteći nas od srčanog udara, aneurizme i problema s cirkulacijom krvi.

-Sadržaj kalija u njima spriječava dijabetes.
-Spriječavaju dehidraciju i vraćaju u ravnotežu gubitak minerala nakon znojenja ili teške dizenterije i povraćanja.
-Jačaju kosti i spriječavaju artritis zahvaljujući kaliju i manganu.
-Također imaju moć spriječiti astmu;
-Vitamini B6 i B12 u kombinaciji s magnezijem i kalijem pomažu onima koji odluče prestati pušiti, dapače, banane blagotvorno djeluju na organizam i čine da se osjećate bolje kada prestanete pušiti.
– Studije potvrđuju da banane imaju i antikancerogena svojstva.

Foto: Unsplash

Banane su voće koje sadrži postotak magnezija, a on ublažava tjeskobu i depresiju te tako ublažava sve povezane simptome poput tahikardije, otežanog disanja, mučnine, vrtoglavice.

Također pomažu u borbi protiv grčeva mišića.

No, banane mogu djelovati i kao lijek, odnosno djeluju odmah na otklanjanje problema.

Foto: Pixabay

Banane su moćni lijekovi

1. Niži krvni pritisak.

Pretjerana konzumacija soli stvara predispoziciju za visok krvni pritisak i gubitak kalija. Jedenjem banane dnevno moguće je uravnotežiti pritisak, održavati ga stabilnim zbog visokog udjela kalija, a ako se konzumira redovito, spriječit će hipertenziju.

2. Ublažavaju depresiju.

Banane su bogate triptofanom koji se pretvara u serotonin, hormon prisutan u mnogim lijekovima koji se koriste za liječenje depresije. Jedući bananu dnevno osjećat ćete se sretno i manje tjeskobno.

Foto: Pixabay

3. Smanjuju nervozu.

U razdobljima akutnog stresa dolazi do smanjenja kalija s posljedičnom nelagodom na živčanom nivou: trnci u udovima, poteškoće s disanjem i često tahikardija. Mnogi lijekovi i suplementi prepisuju se za ublažavanje živčanog stresa, ali ako se želite osloboditi lijekova, jedenje banane na dan postaje savršena alternativa, jer povećava razinu kalija u krvi.

4. Reguliraju crijevni tranzit.

Pektin sadržan u bananama ne samo da poboljšava probavu, već poboljšava i crijevni tranzit. Za one koji pate od jakog zatvora i često su podložni zastoju stolice, ili vrlo tvrdoj i dehidriranoj stolici, prisiljeni uzimati laksative. Banana vam može pomoći da riješite problem bez lijekova.

Foto: Pixabay

5. Smanjuju predmenstrualni sindrom.

Vitamini B skupine koji se nalaze u banani smanjuju bolove u trbuhu i bore se protiv zadržavanja vode.

6. Dobre su za oči.

Vitamin A je odličan za zdravlje očiju.

Nedostatak vitamina A posljedično dovodi do poremećaja noćnog vida i kseroftalmije (suhe oči i sljepoća uzrokovana zamućenjem rožnice). Kod problema ove vrste obično se predlaže korištenje umjetnih suza ili kapi za oči za rješavanje problema. U stvarnosti, današnjim konzumiranjem banane dramatično se povećava količina vitamina A u krvi i više neće biti potrebe za korištenjem dodataka prehrani ili kapi za oči za vraćanje zdravlja očiju.

Foto: Pixabay

7. Pomažu pri mršavljenju.

Svi znamo da je kalorična. No, banana ima veliku moć sitosti, što je čini korisnom namirnicom za kontrolu gladi pa, paradoksalno, uprkos kalorijama ponekad može biti i korisna u dijeti. Poželjno ju je jesti za doručak ili kao međuobrok ili čak uz glavne obroke.

8. Ublažavaju bolove uzrokovane ubodima insekata.

Zašto kupovati lijekove i masti za nanošenje na kožu za ublažavanje svrbeža izazvanog ubodima insekata? Banane smanjuju svrbež kod uboda insekata trljanjem unutarnje strane kore na zahvaćeno područje.