Nakon 40te godine, kilogrami se teško tope? Ne očajavajte, otkrijte 5 moćnih namirnica koje će ubrzati vaš metabolizam i pomoći vam da izgubite suvišne kilograme!

S godinama se metabolizam usporava, što dovodi do povećanja tjelesne mase. Međutim, promjenom prehrambenih navika i uključivanjem nekih namirnica u prehranu može se potaknuti sagorijevanje masnoća. U nastavku su navedene 5 namirnica koje će vam pomoći da ubrzate metabolizam nakon 40-e godine života.

Bobičasto voće

metabolizam
Foto: Unsplash

Bobičasto voće, kao što su maline, kupine, borovnice i ribizli, bogato je vodom, antioksidansima i fitokemikalijama. Ova vrsta voća može pomoći u poticanju mršavljenja i učiniti vas sitima dulje vrijeme. Možete ih jesti samostalno, dodati u smoothie, jogurt ili zobene pahuljice.

Avokado

Foto: Unsplash

Avokado je voće koje može produžiti osjećaj sitosti do pet sati. Osim toga, sadrži nekalorična vlakna i visok je udio vode. Uključivanje avokada u prehranu može pomoći u gubitku suvišnih kilograma.

Orašasti plodovi i sjemenke

Foto: Unsplash

Orašasti plodovi i sjemenke sadrže vlakna, proteine i zdrave masti te su zdrav i hranjiv međuobrok. Preporučuju se orasi, bademi, lješnjaci, piskavice i sjemenke suncokreta.

Laneno sjeme

metabolizam
Foto: Unsplash

Laneno sjeme je bogat izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana. Konzumacija oko 30 grama vlakana dnevno može pomoći u mršavljenju.

Kiseli kupus

Foto: Unsplash

Kiseli kupus sadrži vlakna koja potiču osjećaj sitosti, a također sadrži probiotike koji mogu smanjiti apsorpciju masti. Osim toga, kiseli kupus je bogat vitaminima i mineralima, kao što su željezo, folna kiselina, vitamin C, mangan, bakar i kalij. Uključivanje kiselog kupusa u prehranu može pomoći u mršavljenju i pružiti ključne nutrijente.