Najveća Greška koju PRAVE Roditelji Svom Djetetu: Djeca zbog OVOG Najviše Pate!

Kada djeca postanu svjesna svog okruženja, primijete različite stvari, posebno u konkurentskom društvu u kojem živimo. Ponekad se događa da sami uspoređuju svoj izgled, obiteljski status, školske ocjene i slično. Roditelji često misle da će poticanjem usporedbi s drugima i upućivanjem raznih primjedbi potaknuti želju kod djece da budu bolji – no, nisu ni svjesni koliko griješe!

Takav stav gotovo uvijek uzrokuje negativne utjecaje koji sprječavaju djecu da se razvijaju u samosvjesne, zrele i uspješne osobe.

Osjećaj manje vrijednosti

Ako stalno govorite svom djetetu da se ugleda na nekoga tko je bolji od njega u nečemu, ono će se početi osjećati bezvrijedno. Samo će stvoriti sliku o sebi kao nesposobnoj osobi koja ne može postići ništa, pa će svoje talente i interese potisnuti. Umjesto da se razvija u tinejdžera koji je svjestan vlastite vrijednosti i mogućnosti, postat će osoba s osjećajem inferiornosti i smatrat će da su svi drugi bolji od njega.

Uništenje dječjeg samopouzdanja

Djeca shvaćaju kritike svojih roditelja vrlo osobno. Mogu pomisliti da nešto nije u redu s njima, pogotovo ako im se stalno govori da nisu dovoljno dobri u usporedbi s drugom djecom.

Neraspoloženje i gubitak motivacije

Kod djece se može primijetiti umor, iscrpljenost i tjeskoba, a sve to zbog osjećaja koji bude u njima uspoređivanje s drugima. Gubi se motivacija za bilo što te ne nalaze zadovoljstvo u aktivnostima. Razina stresa raste jer žele ispuniti očekivanja svojih roditelja.

Osjećaj nepoželjnosti

Najlošije što možete učiniti za pravilan razvoj djeteta jest odvojiti ga od njegove autentičnosti i tjerati ga da bude verzija koja se sviđa roditeljima jer oni na taj način “liječe svoje komplekse” ili žele ostvariti sve što oni nisu uspjeli.

Odbacivanje u tako nježnim godinama, što možda i nesvjesno činimo, vrlo je problematično za mentalno zdravlje djeteta. Zapamtite, osoba odgojena na takav način nikada neće biti sretna.