Najkraći IQ test: Da li znate odgovore na sva tri pitanja?
Društvenim mrežama ovih dana kruži IQ test koji nazivaju najkraćim. Zove se Test kognitivne refleksije i dio je istraživačkog rada koji je 2005. godine objavio profesor MIT-a Šejn Frederik. Sastoji se od samo tri pitanja.

Psiholog Frederik postavio je ista pitanja 3,428 ljudi u periodu od 26 mjeseci. Od svih tih ljudi, samo 17 odsto odgovorilo je na sva tri pitanja ispravno, a 33 odsto odgovorilo je na sva tri pogrešno, prenosi Index.

Ovo su bila pitanja:

Palica i lopta koštaju ukupno 1,10 dolara. Palica košta jedan dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

Ako je pet mašina potrebno pet minuta da naprave pet dijelova, koliko bi vremena trebalo 100 mašina da naprave 100 delova?

U jezeru se nalaze lokvanji. Svakog dana njihova širina se udvostruči. Ako za 48 dana prekriju cijelo jezero, koliko je potrebno lokvanjima da prekriju pola jezera?

Odgovori

Ako ste pogrešno odgovorili na bilo koje od ovih pitanja – ne brinite se jer ih je Frederik dizajnirao da “daju impulsivne pogrešne odgovore” tako da vaš mozak “skoči” na pogrešan zaključak prije nego što shvatite grešku.

Za prvu mozgalicu odgovor je da lopta košta pet centi, što znači da palica koja košta dolar dodatno čini 1.05 dolara, a zajedno bi bili 1.10 dolara.

Drugo pitanje je ono koje obično sapliće mnoge, ali pravi odgovor je pet minuta. Vrijeme se ne mijenja bez obzira na to što je 100 mašina u pitanju.

Konačno, na treće pitanje odgovor je 47 dana. Većina kaže da je 24 dana tačan odgovor, ali nije tako. Svaki dan lokvanj se udvostruči, tako da je svaki prethodni dan lokvanj bio upola manji. Dakle, ako lokvanju treba 48 dana da prekrije jezero, onda pretposljednjeg, 47. dana, lokvanj pokriva pola jezera.