NAJGORE RJEŠENJE JE BACITI: Evo na koja 4 fantastična načina možete iskoristiti pokošenu travu!


Ima li zamornijeg posla do košenja trave ljeti? Baštovani dobro znaju da ovaj posao traje i traje tokom cijelog ljeta. A šta radite sa travom koju pokosite? Bacate je! E, pa nemojte više! Evo zašto

Postoji čak 4 načina da iskoristite pokošenu travu i to na brilijantan način:

1.Jednostavno je ostavite da strune na travnjaku

Ovo je najjednostavniji način, ali ne smijete ovo da radite stalno. Naime, prilikom košenja, jednostavno na kosilicu nemojte da namontirate korpu u kojoj se skuplja pokošena trava. Tako će pokošena trava ostati da „leži“ na travnjaku gdje će i da istruli. Tako će se u zemlju vratiti potrebni minerali, ali će se zadržati i poreko potrebna vlaga zemljišta tokom toplih ljetnjih dana.


pokosena-trava-mulc-1569014332

2. Besplatan malč


Pokošenu travu stavite oko jagoda, paradajza i paprika. Ovim ćete biljkama obezbijediti đubrivo, sprečićete rast korova oko biljaka, a zemlja će zadržati potrebnu vlagu.

3. Đubrivo

Napravite organsko đubrivo bogato azotom za vaše biljke. Napunite kantu od pet litara 1/3 dijelom svježe trave, a zatim je napunite vodom. Za nedjelju dana dobićete odlično đubrivo. Zalivajte ovim vaše biljke.

4. Dajte je životinjama

Pokošena trava je prava hrana za koze, ovce, krave, pa čak i guske. Kokoške obožavaju svežu travu. A osušena trava se daje zečevima. Samo, ne radite ovo ako je trava tretirana pesticidima.