NA CRNOJ LISTI UVIJEK IMA MJESTA: Amerika uvela sankcije Petru Đokiću, ministru rudarstva i energetike RS-a, a pridružili mu se Savo Cvjetinović i Duško Perović
Ministarstvo finansija SAD-a donijelo je nove sankcije vezano za Balkan, a na njima se našlo nekoliko imena iz Bosne i Hercegovine. Sankcije je sada dobio i ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić, prenosi Klix.ba.

Kako se navodi, sankcije je dobio Petar Đokić, rođen 29. jula 1961. u Brčkom. Kao razlog je navedeno ugrožavanje regionalne sigurnosti na Zapadnom Balkanu i podrivanje Dejtona.

Osim njega na crnoj listi je sada i Savo Cvijetinović zvani Tigar iz Bijeljine, rođen 27. decembra 1959. u Loparama. Navodi se da su sankcije njemu povezane sa firmom Inžinjering-BN Bijeljina d.o.o. koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije.

“BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer motora za helikoptere, proizvedenih u Ukrajini u Rusiju, preko BiH”, navodi se te ističu i da je Cvijetinović član Izvršnog odbora SNSD-a.

Šef predstavništva RS-a u Moskvi Duško Perović je također dobio sankcije zbog njegovog učešća u interakciji između Milorada Dodika i Rusije. Ističu da je lobirao za sastanke Dodika s Putinom te da se predstavljao kao neko ko nastupa uime Dodika. On je ocijenjen kao “glavni Dodikov čovjek u Rusiji”.

“Uprkos tome što je bio zaposlenik Vlade RS-a, Perović je bio zaposlen u dvije firme jednog ruskog milijardera, paralelno dok je taj milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS-a”, navodi se u obrazloženju.