Na Android stiže rješenje za problem koji muči mnoge korisnike
Kada se telefon ostavlja na servisiranju i popravci, standardna je procedura da se resetuje na fabrička podešavanja. Na ovaj način korisnikovi lični podaci ostaju sigurni, dok se sa telefona uklanjaju PIN, otisak prsta i slični podaci.

Za ovakve situacije postoji i bolji način – Samsung Maintenance mode, ili dolazeći Repair Mode za Google Pixel telefone. Kako su ovo opcije namijenjene određenim uređajima, Google sprema rješenje koje mnogu da primjene svi Android telefoni.

Funkcija nosi naziv “Repair Mode”, a kod za nju je otkriven u AOSP repozitorijumu. Radiće tako što će korisnik omogućiti mod pomoću svog preferiranog metoda verifikacije, koji će potom koristiti da biste je onemogućili nakon što telefon vratite sa servisiranja.


 


Dok je Repair Mode aktivan, izgledaće kao da telefon koristi svježu verziju operativnog sistema, ali sa novim korisničkim nalogom koji nema podataka. Pravi korisnički podaci će ostati na uređaju, ali će biti zaključani i neće moći da im pristupi niko sem korisnika, piše B92.

Repair Mode funkcija je još uvijek mu fazi testiranja i to u beta verziji Androida za Pixele. Repair Mode se zasniva na Dynamic System Updates funkciji, a ovo će omogućiti serviseru da pristupi hardveru telefona kako bi testirao šta funkcioniše a šta ne, s tim što će vraćanje korisničkih podataka biti mnogo lakše nego sa Android sistemom bekapovanja.