Mozak je i dan-danas u potpunosti neistraženi dio tijela

Mozak je i dan-danas u potpunosti neistraženi dio tijela, a za neke bolesti, poput tumora na mozgu, se još uvijek ne zna zašto nastaju, ali i kako se spriječava njihov nastanak. Upravo o tome je u emisiji “Na prvom mjestu” na K1 televiziji govorila neurohirurg prof. dr Danica Grujičić, ali i nova ministarka zdravlja.

“Oni simptomi koji se najčešće javljaju, posebno kod odraslih su promjene u ponašanju, pa postao ali u početku vrlo diskretne i njih može samo neko ko dobro poznaje osobu da primijeti”, objasnila je dr Grujičić i dodala da u liječenju tumora mozga porodica igra jako veliku ulogu. Pa tako, pacijneti koji imaju potpunu podršku članova porodice duže će i da žive. Dr Danica Grujičić je navela šta sve uži članovi mogu da primijete:

Neslane šale koje nikada nisu bile karakteristične za tu osobu. Ili ako je osoba bila povučena, pa onda postala ekspresivna i obratno. A obično se dešava da najbliži članovi porodice to tumače nečim što se desilo, kao što je smrtni slučaj ili promjena posla, te su se prije pojave skenera takvi pacijenti liječili u psihijatrijskim bolnicama, jer se smatralo da pate od depresije ili nekog drugog psihičkog stanja.

“Većinom žene zanemaruju ono što im se dešava jer im je uvijek preči neko ili nešto drugo”, dodala je dr Grujičić i dodala da će muškarci prije da se požale na simptome. Na pitanje koji je to prvi i najtipičniji simptom koji ukazuje na tumor mozga, doktorka i neuropsihijatar je odgovorila da je to upravo prvi epileptički napad, što jasno ukazuje na odlazka na skener. Zatim slabljenje vida, ispad u vidnom polju, dok glavobolja ne mora u početku na bude prisutna, nego tek u posljednjim fazama bolesti.

“Dobroćudni tumori koji sporije rastu mogu da budu posebno veliki. Mozak do određene granice može da toleriše pritisak, a kada se ta granica pređe pogoršanje ide ubrzano”, objasnila je ona, a zatim je na primjeru skenera mozga jednog pacijenta objasnila koliko tumor može da se razvije i zahvati većinsku površinu mozga, a da pacijent i dalje ima blage simptome.

“Maligni tumori su se vremenom promijenili i danas ih ja zovem ‘odavde do vječnosti’, kao da su neuništivi i ponovo se obnavljaju”, objasnila je doktorica. Zato je važno da ukoliko primijetite neobične oblike ponšanja kod sebe koje se do sada nisu ispoljavali, da za svaki slučaj posjetite ljekara.