Manjak vitamina može da dugo traje, a da simptomi

Manjak vitamina može da dugo traje, a da simptomi ne budu uočljivi. To posebno važi zavitamin D, koji se stvara u organizmu kad se izlažemo sunčevoj svjetlosti, piše Lepa i Srećna.

Znakovi nedostatka ovog vitamina su često varljivi i neodređeni, ali kad dođe do bola u kostima, treba što prije provjeriti njegov nivo. To se čini lako, analizom krvi u laboratoriji.

Normalne vrijednosti vitamina D su od 75 do 150 nanomola po litru, ili 30 do 60 nanograma po mililitru, zavisno od mjera koje se u laboratoriji koriste.

Kod duže avitaminoze, pacijenti osjećaju slabost i u mišićima, pa im je teško da se penju uz stepenice, ali i da ustanu, recimo, sa poda ili iz neke veoma niske stolice.

Drugi simptomi mogu biti osjećaj umora i jutarnje ukočenosti, kao i suha koža. Za žene u menopauzi i starije osobe, povećan je rizik od lomljenja kostiju. Ne odnosi se to samo na klasične prelome zbog kojih pacijent odlazi kod ortopeda i dobija gips, već i na mikroskopski tanke frakture koje mogu “napasti” kosti udova i kičmu.

Zato se savjetuje boravak od najmanje dvaput dnevno po 15 minuta na suncu ili uzimanje suplemenata vitamina D u dogovoru sa lekarom. Pacijenti koji imaju i hronične bolesti, šećernu bolest, visok pritisak, opstruktivne bolesti pluća treba da uzimaju veće doze.

BONUS: 👇🏻 🤩 🤩 👇🏻

ko pokušate sindrom iritabilnog crijeva liječiti tijekom radnog vremena, može vam se činiti da se suočavate s beskrajnim preprekama, ali ne očajavajte

U začaranom krugu pokvarenih signala

Ponedjeljak je ujutro. Skuhali ste kavu i spremili torbu za posao. Preostalo je samo osvježiti se pod tušem, odjenuti i započeti tjedan napunjenih baterija i bistre glave, kada odjednom osjetite nagon koji vas natjera da požurite do WC-a. Računali ste s nekoliko dodatnih minuta, tako da to nije ništa strašno, još uvijek imate dovoljno vremena. Možda je to samo kava, kažete sami sebi. Ali poriv se neprestano vraća. Prije nego što ste uopće toga svjesni, u stresu ste i trčite na posao znajući da ćete zakasniti, a misleći pritom samo na jedno: „Je li se stvarno vratilo?”

Napokon ste na poslu, ali sad imate novi problem: morate napisati još jedno izvješće i završiti ga što prije, bez obzira na činjenicu da već više od pola sata osjećate kako priroda zove. Potom za ručak pojedete neki brzi zalogaj i evo vas ponovo na poslu. Zvuči vam poznato?

Sjedilački posao, stres i nedostatak vježbanja nisu samo opći temelj nezdravog načina života. Kada je probavni sustav u pitanju, to može biti podloga za razvoj različitih infekcija i drugih zdravstvenih tegoba, dok liječenje infekcije antibioticima može dodatno oslabiti crijeva. Ono što slijedi su česti proljevi, koji stresu izlažu ne samo vaša crijeva već i vas same. No, vi se unatoč tome nadate da će uskoro biti bolje. Napokon, to je „samo proljev”.

Međutim, taj simptom počinje utjecati na vašu svakodnevnu rutinu sve dok se polako ne nađete u začaranom krugu stresom izazvanih probavnih problema i stresa kojeg izazivaju vaše probavne tegobe, što remeti komunikacijsku vezu između mozga i crijevnog mikrobioma. Čini se da upravo ti pokvareni signali uzrokuju sindrom iritabilnog crijeva (SIC).

Neugodni scenariji na radnom mjestu

Sindrom iritabilnog crijeva i s njim povezani simptomi uzrokuju nelagodu i značajno utječu na svakodnevnu rutinu oboljeloga smanjujući kvalitetu života.

Neugodne učinke SIC-a najviše osjećamo na radnom mjestu budući da tamo ipak provodimo veći dio dana.  Svi ponekad na poslu možemo osjećati blažu nelagodu, na primjer jer nam ručak baš nije najbolje sjeo. Ali što ako se takvi problemi redovito ponavljaju na mjesečnoj ili čak tjednoj bazi, kao što je opisano u uvodu i prisiljavaju vas da stalno budete na oprezu ili vas dovode u neugodne situacije?

Kako niti jedna od navedenih opcija ne zvuči kao recept za ugodan radni dan, postavlja se pitanje kako možete upravljati svojim problemom na poslu, a da vas pri tom simptomi ne izlude?

Upoznajmo se za početak s nekoliko mogućih scenarija, koji će nekima vjerojatno zvučati poznato.

  • Predstoji vam sastanak kad iznenada shvatite da imate proljev. Ne samo da je to vrlo neugodan osjećaj sam po sebi, nego pomisao da nemate dovoljno vremena za trčanje do WC-a nadilazi običan stres. Na kraju ipak uspijete, ali za dlaku.
  • Opet ste, naizgled niotkuda, naduti. Pokušavate sakriti krčanje crijeva, pazeći pri tom da kojim slučajem ne ispustite vjetrove.
  • Boli vas trbuh i neće prestati dok ne ispraznite crijeva. A taj scenarij se ponavlja nekoliko puta tijekom dana.

Sve u svemu, jedna neugodna situacija za drugom, s tim da im je svima zajedničko jedno: ukazuju na mogućnost da osoba ima sindrom iritabilnog crijeva.

Kontrola SIC-a ipak je moguća

Ako pokušate sindrom iritabilnog crijeva liječiti tijekom radnog vremena, može vam se činiti da se suočavate s beskrajnim preprekama. No, ne očajavajte, jer postoje načini da čak i ovaj sindrom držite pod kontrolom iz dana u dan.

  • Nadimanje i proljev definitivno nisu teme za razgovor. Međutim, nemojte se bojati priznati sami sebi da vas nešto muči. Zvuči lako, ali već je sama spoznaja da „imate zdravstveni problem” prvi korak prema poboljšanju.
  • Započnite dan opušteno. Tijelo vam neće biti zahvalno ako ste od radnog jutra u žurbi i pod stresom. Puno više ćete napraviti za sebe i svoje tijelo ako si osigurate sat vremena prije nego krenete na posao i napravite nešto dobro za sebe – pripremite si zdrav doručak, skuhajte biljni čaj umjesto kave, malo se protegnite ili pročitajte odlomak iz omiljene knjige. Možda ćete naknadno primijetiti da ste na poslu puno opušteniji i puno manje umorni na kraju dana.
  • Strah i stres čimbenici su koji su duboko povezani sa sindromom iritabilnog crijeva. Ukoliko se zatvorite  u sebe, tiho pateći i nadajući se da se vaše nevolje ovog puta neće vratiti, možete zaglaviti u začaranom krugu stresa i ponovljenih gastrointestinalnih problema, koji se s vremenom često znaju pogoršavati. Zato je važno održavati mentalnu ravnotežu. Sve vaše nevolje imaju rješenje i definitivno niste sami!
  • Sigurno nije lako s nekim otvoreno razgovarati o tako osjetljivom privatnom problemu, ali zato pokušajte otvoreno razgovarati sa svojim liječnikom obiteljske medicine Imajte pri tom na umu da je strah od nepoznatog uvijek gori nego ako znate protiv čega se borite, kao i da samoliječenje može dovesti do pogoršanja fizičkog i mentalnog stanja.
  • Odaberite proizvod koji ne zaustavlja samo proljev, već i „čisti” crijeva – na primjer Enterosgel, koji veže toksične i štetne tvari iz crijeva i uklanja ih iz tijela prirodnim putem. Preporučeno trajanje liječenja Enterosgelom jest 21 dan, no doziranje možete i prilagoditi kako bi odgovaralo konzistenciji i učestalosti stolice.
  • Da biste izbjegli dehidraciju uzrokovanu proljevom, pokušajte piti dovoljno tekućine tijekom dana, najbolje negaziranu mineralnu vodu ili čajeve. Kavu i pića s kofeinom trebalo bi izbjegavati.
  • Konzumirajte malo kefira, koji je iznenađujuće koristan, barem dva puta tjedno. Kefir u prijevodu doslovno znači „dobar osjećaj”. Ovaj fermentirani mliječni proizvod mijenja vašu crijevnu floru na dva načina: dodaje joj „dobre” bakterije i suzbija patogene mikroorganizme (one koji uzrokuju bolest).
  • Ne štedite na pauzi za ručak i svakako izbjegavajte jesti „u pokretu”. Pokušajte pripremiti ručak kod kuće, a zatim u njemu uživajte na mirnom mjestu. Ne samo da ćete točno znati što jedete, već ćete i uštedjeti.