Manipulatori koriste ove 7 fraza koje zvuče “potpuno normalno”: Otkrijte kada vas neko pokušava manipulisati

Brojne izjave koje često koristimo nesvjesno su zapravo fraze koje služe kao sredstvo kontrole i manipulacije. Važno je razlikovati povremeni mentalni propust, kada koristimo ove fraze iz osjećaja nemoći, od njihove zlonamjerne i kontinuirane upotrebe s ciljem iskrivljivanja stvarnosti za druge osobe.

Manipulacija predstavlja nezdravu psihološku strategiju za stjecanje moći, a narcisi često koriste upravo ove fraze. Prepoznati kada smo manipulirani može biti izazovno, ponekad uočimo da smo već duboko zaglibljeni u kaos prije nego shvatimo što se događa. Stoga, važno je obratiti pažnju na određene fraze koje ukazuju na manipulaciju.

1. “Stvarno preteruješ”: Ova česta fraza koristi se kako bi se umanjila važnost nečije reakcije ili problema. Roditelji često koriste ovu frazu prema djeci kada se ona uznemire, a isto tako može se čuti i u partnerskim odnosima. No, ova fraza također može biti upozoravajući znak. Važno je obratiti pažnju na osobu koja je koristi kako biste bili sigurni da vas stvarno želi saslušati.

2. “Ako me voliš, uradićeš to”: Ova izjava je neprihvatljiva, jer je uslovljavačka, ucjenjivačka i manipulativna. Koliko puta ste čuli od bliskih ljudi da morate nešto učiniti kako biste dokazali svoju ljubav? Ovakav način komunikacije može nanijeti ozbiljnu emocionalnu štetu.

3. “Baš si dramatična/dramatičan”: Ova izjava se koristi kako bi se optužila osoba za dramatiziranje situacija, no često ju upravo osoba koja je izgovara izaziva i započinje dramu.

4. “Misliš da si svetac”: Ova manipulativna fraza često se koristi tijekom svađa kako bi se poništile tuđe argumente i skrenula pozornost na osobnost sagovornika. Njezina svrha je omalovažavanje i pokušaj prebacivanja krivnje na drugu osobu.

5. “To je zato što si ti ovo uradio”: Ova fraza služi za prebacivanje krivnje na drugu osobu tako da se za vlastito ponašanje pronalazi opravdanje u nečemu što je sagovornik rekao ili učinio.

6. “Ja to nikada ne bih uradio”: Ova izjava postaje manipulativna kada se koristi za osudu i prosuđivanje drugih. Upotrebom ove fraze, osoba pokušava manipulirati i sramiti sagovornika.

7. “Tako si paranoičan”: Narcisi često koriste ovu izjavu kao alat iz arsenala gaslightinga za manipulaciju. Kada vas netko nazove paranoičnim, insinuira da si u zabludi ili da izmišljaš stvari, posebno ako ste tu osobu uhvatili u laži.

Važno je biti svjestan ovih manipulativnih fraza i obratiti pažnju na način na koji se koriste u našem svakodnevnom životu. Osjetiti manipulaciju može biti izazovno, ali prepoznavanje ovakvih izjava može nam pomoći održati zdrave granice i zaštititi svoje emocionalno blagostanje. Budite pažljivi prema sebi i drugima, jer riječi imaju moć oblikovati naše odnose i našu stvarnost.