Macron: Nema opravdanja za ubijanje civila, pozivamo Izrael da prestane
Francuski predsjednik postao je jedan od prvih zapadnih lidera koji je pozvao na “prekid vatre”, dok je Francuska bila domaćin samita na kojem se razgovaralo o humanitarnoj pomoći za Gazu. Umjesto toga, mnogi lideri su se odlučili za korištenje izraza „humanitarna pauza“.

On je ponovio apel danas tokom intervjua za BBC: „De facto – danas se bombarduju civili – de facto. Ove bebe, ove žene, ovi starci su bombardovani i ubijeni”, rekao je Makron. “Dakle, nema razloga za to i nema legitimiteta. Zato pozivamo Izrael da prestane.”

Macron je također rekao da se nada da će se SAD i Velika Britanija pridružiti pozivu na prekid vatre. Ipak, rekao je da je šef države, „a ne sudija“, te stoga nije kvalifikovan da kaže da li je Izrael počinio ratne zločine.

Rekao je, iako je dijelio “bol” Izraela, ali da njihov pristup rizikuje dalje podrivanje sigurnosti: “To je izuzetno važno za sve nas zbog naših principa, jer smo demokratije. Važno je za srednjoročnu i dugoročnu perspektivu i za sigurnost samog Izraela, prepoznati da su svi životi važni.”