Konaković: Draže mi je da je SDP uz SDA nego da je SDA sama sa HDZ-om u HNK
Draže mi je da je SDP uz SDA nego da je SDA sama sa HDZ-om u HNK-u. SDP bi mogao biti dobar korektor te vlasti. Sa SDP-om imam korektne odnose, zasada ništa jedni druge nismo varali, izjavio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković u Dnevniku D.

Konaković je istakao da NiP nije zaobiđen prilikom formiranja vlade u ovom kantonu, te da se ulazak SDP-a u koaliciju sa SDA neće reflektirati na više nivoe.

– Nismo zaobiđeni, naša gradska organizacija je napravila procjenu da trenutno mi nismo spremni za koaliranje sa ovakvom SDA još uvijek. 

Ima jedan kuriozitet koji demaskira svo licemjerje SDA – sjećate se samo koliko su nas napadali za koaliciju sa HDZ-om, a oni su danas na dan rušenja Starog mosta koalirali sa HDZ-om u Mostaru. To je ta SDA. NES i SBiH su vam u koaliciji s kim god i gdje god mogu. Mi ćemo u HNK-u biti konstruktivna opozicija – rekao je Konaković.

Pozitivan signal

On se, između ostalog, osvrnuo i na izvještaj o napretku BiH, za koji je kazao da je pozitivan signal.

– Nije za euforiju ili priču o nekom historijskom pomjeranju, ali tamo gdje je Bosna i Hercegovina bila prije godinu dana i nekoliko godina nazad i ono gdje se danas kreće – su dvije potpune različite stvari. 

Očekivao sam da opozicija donekle negoduje, ali nisam očekivao da bude nesretna zato što se BiH napokon pokrenula prema Evropskoj uniji.

Ja generalno jesam optimista, da nisam možda ne bismo ni ostvarili neke od ciljeva. Svašta su oni nama govorili – da nećemo biti vlast, ni na državnom, ni na federalnom nivou, a mi njima smo pokazali da u jako kratkom periodu od samo deset mjeseci da ipak može i da se kreće. 

Bilo bi bolje i pozivam kolege koji su sigurno patriote da se priključe ovoj teškoj borbi za napredak ka EU, da nekad daju neki fini amandman, podrže, glasaju – kazao je Konaković.

Naglasio je da u izvještaju piše da je BiH počela isporučivati obaveze iz 14 prioriteta.

– To je ozbiljan signal, nisam rekao da smo nešto ‘mega’, ali smo se pokrenuli. Kad smo usvajali te zakone, salve kritika, i od ljudi iz opozicije i nekih medija bliskih njima. 

Svaki od tih zakona, programa, Frontexa, usvajanje budžeta, brzo formiranje Vijeća ministara BiH je označen pozitivnom zelenom kvačicom koja kaže napredak. Nastavit ćemo tamo gdje smo malo stali. Zakon o sudovima, o sprečavanju pranja novca, trebali bismo završiti Frontex, državnog koordinatora za IPA fondove – istakao je on.

Kaže i da “nije optimist da možemo uvjeriti Dodika da povlači zakone”.

– Ali imam satisfakciju da je i on napokon vidio da donošenje tih zakona nije donijelo ništa dobro ni njima u RS niti bilo kome u BiH. Uglavnom sve što pozitivno se veže za ono što je Trojka unijela kao kvalitet na nivou državne koalicije, a ono što je negativno dominantno se odnosi na procese u RS-u. 

Sa Dodikom nepotpuno spremnim za evropske integracije uspjeli smo nekako se ispomjerati uz brdo i pomjeriti stvari“, podvukao je Konaković.

Naglašava i da je vrlo važna i priča o šest milijardi, priča o administrativnim barijerama ‘koje ćemo sklanjati tako što se integrišemo u jedinstveno evropsko tržište.

– Poljoprivrednici mogu očekivati da se približe statusu koji imaju poljoprivrednici u Sloveniji, Hrvatskoj, Njemačkoj. Običnom čovjeku sad postaje jasnije zašto bi se političari trebali dogovarati oko evropskog puta – istakao je.

Je li državna vlast i dalje uslovljena

Na pitanje je li državna vlast i dalje uslovljena zakonom o Ustavnom sudu BiH, odgovara:

– Donekle jeste i to je sigurno usporilo sve procese. Mogli smo se mi potući i u Konjicu, možemo se svaki put potući. Šta bi bilo da smo to uradili, da smo prekinuli komunikaciju, ne bi se uopšte govorilo o BiH. 

Ja ću opet u Banju Luku na utakmicu, na sastanke, kod Čovića u Mostar, i oni će kod nas i u Sarajevo i u Konjic. Mi ćemo dati sve od sebe pa čak iako to odnosi glasove, čak i po cijenu gubitka izbora, mi ćemo i dalje pomjerati BiH na evropskom putu – naveo je on.

Mjerit ćemo je li Dodik hrabar da nešto uradi za svoje ljude, ako mu je bitan samo entitet RS ima priliku da im poboljša život, ako se povuče u ove nacionalne retorike, neće tu biti koristi za ljude, a bit će za političare, kaže Konaković.

– On se više ne može kriti iza nekog radikalizma, iza bilo kakvog fundamentalizma, blokada, nedogovora, mi smo drugačija, hrabrija ekipa, sa kojom on teže komunicira nego u nekoj poziciji dnevnog konflikta.

Govoreći o zakonu o sudovima, istakao je da nema nikakvu logiku da se apelaciono odjeljenje nalazi u Banjoj Luci.

– Pored institucija koje su u RS-u, mi nemamo taj problem, to je dio moje države. Ja se nadam da će tu proraditi racio i da ćemo nastaviti dalje – rekao je on.

Izborni zakon

O izbornom zakonu kaže:

– Slažemo se da je izborno zakonodavstvo obaveza i ultimatum i piše to da se očekuje od nas u Izvještaju da implementiramo presuda međunarodnih sudova. 

Ja živim za dan kada će Kojović kao Srbin iz Sarajeva moći biti kandidat za člana Predsjedništva, ili Ćamil Duraković iz RS-a, ili građani koji ne pripadaju etničkim skupinama.

Imamo i rješenja – indirektan izbor u parlamentu bez etničkog prefiksa, ili NiP-ov stari prijedlog, u kom bi tri etnička imala svoju dimenziju, a taj četvrti, građanski na prostoru cijele BiH.

On je dodao:

– Ako negdje treba reagovati visoki predstavnik, to onda jednoglasno svi građani moraju podržati – da se spriječe krađe koje godinama dominiraju na sceni bh. izbora.

Bh. državljani u Gazi

Podijelio je i informacije o tome šta se dešava za evakuacijom bh. državljana iz Pojasa Gaze.

– Dosada dvije trećine zemalja nisu uspjele evakuisati svoje građane. Predano rade ambasade i u Izraelu, Kataru i Egiptu. Ambasadori su na visini svog zadatka, komuniciraju svakodnevno sa vlastima koji o tome donose odluku. Imamo kontakte i sa IOM-om koji nam pomaže. 

Ministarstvo vanjskih poslova je na početku ovih dešavanja formiralo krizni štab, radi svakodnevno. Čekamo, nadamo se intervenciji američke administracije, da budu neka primirja. Za sada nemamo informacija o žrtvama. Njih ima 19 sa ličnim kartama BiH, a 54 ukupno jer su to njihovi bliski srodnici – rekao je Konaković.

O osipanju članova NiP-a u Hercegovini

Na pitanje jesu li tačne informacije o osipanju članova NiP-a u Hercegovini, navodno je stranku napustilo 12 uglednih članova, odgovara:

– Jeste nekoliko njih napustilo, Ja sam možda dijelom krivac za to događanje. NiP trpi moj angažman na mjestu ministra, zapostavio sam stranku. Četiri mjeseca nismo imali sjednicu Predsjedništva, pa smo sad uspostavili dinamiku sastanaka. Nismo lagali kad smo rekli da je država važnija. 

Na terenu me nije bilo dugo, u svim kantonalnim organizacijama imamo određene probleme koje sad popravljamo. Sutra idem u Mostar. Svaki čovjek je vrijedan. U NiP-u se ne smije šutjeti, pozivam članove da o problemima javno govore.

Kaže da je slučaj Srđana Mandića napravio štetu NiP-u.

– Sada moraju podnijeti izvještaj o efektima pokrenutog opoziva. U politici je nekad potrebno gledati malo dalje. Vrijeme za opoziv nije bilo adekvatno – rekao je Konaković.

Kada će Kanton Sarajevo dobiti novu izvršnu vlast?

– Nadam se da će do kraja mjeseca sve biti završeno. Imena su u proceduri. Po meni je mnogo bolji ambijent, bolja hemija. SBiH je očigledno bio trojanac na zadatku u korist SDA – poručio je Elmedin Konaković u Centralnom dnevniku D Federalne televizije.