Kazna nije rešenje: Psihološkinja otkriva šta uraditi kada vas dete ne sluša

Deca mogu odbiti da poslušaju roditelja iz više razloga. Nekad su gladni, nekad umorni, a nekad jednostavno nisu raspoloženi za saradnju. Psihološkinja Pamela Li objašnjava da je to sasvim normalna pojava, posebno kod beba i male dece, koja još nisu naučila da kontrolišu svoje emocije. Kao rezultat toga, njihova neposlušnost ili odbijanje da sarađuju mogu biti praćeni vikom, izlivima besa, ili nekom drugom vrstom agresije koja može da zabrine roditelje.

Kako ne bi čitava situacija postala mnogo veći problem nego što jeste, psiholog ukazuje na prvu stvar koju svaki roditelj treba da uradi kada dete ne želi da ga sluša. To je izbegavanje bilo koje vrste kazne, bilo da je ignorisanje, slanje u sobu, vikanje ili fizičko kažnjavanje.

Psiholog naglašava da ovakvo ponašanje neće dati nikakve pozitivne rezultate. Naprotiv, može doneti više štete nego koristi jer će se dete samo još više odupreti zahtevima roditelja. Pored toga, mnoge studije su pokazale da kažnjavanje kod deteta izaziva posledice koje negativno utiču na njegovo mentalno zdravlje.

“Moramo da razlikujemo disciplinu i kaznu jer to dvoje nije isto. Disciplinovati znači poučavati. Kazna nije jedina stvar koja može da podstakne decu da uče na sopstvenim greškama, postoji mnogo efikasnijih načina podučavanja. Na kraju krajeva, svi želimo da odgajamo decu koja dobro rasuđuju i rade pravu stvar kada nismo tu da im kažemo šta da rade“, objašnjava psiholog.

izvor b92.net