KADA VAS UBODE INSEKT, OVO TREBA ODMAH DA URADITE: Dr Ivica upozorio – jedno svi prvo učinimo, a NAJOPASNIJE JE

Ljeto je službeno počelo, a suočavanje s komarcima i drugim insektima je praktično nemoguće. Kada vas ujedu ovi sićušni “nemani”, treba da znate kada da pozovete stručnjaka, a kada da sami tretirate ujed.

Svaki ubod insekata može povremeno dovesti do lokalne upalne reakcije koja izgleda kao svrbež, crvenilo i oteklina. Prema riječima doktora Ivice Cvetkovića, specijaliste obiteljske medicine iz Samobora, u tom slučaju dovoljno je tretiranje bolnog mjesta hladnim oblogama i antihistaminskim kremama.

Prema riječima stručnjaka, grebanje ili “udaranje po krstu” na mjestu ujeda insekata je nešto što gotovo svi radimo, a to nikako ne bismo smjeli činiti. Tako možemo širiti infekciju. Ako vas je ubola pčela, morate odmah izvaditi žalac iz kože. Ako ostane ispod kože, može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju.

Bitno je imati na umu da je otrov stršljena i osa, koji su izuzetno agresivni i mogu “napasti” i ubosti više puta istovremeno, toksičniji i može izazvati ozbiljne alergijske reakcije.

Urtikarija se ponekad može proširiti na cijelo tijelo. U takvim slučajevima, potrebno je odmah posjetiti ljekara i odmah uzeti antihistaminik na usta. Osobe koje su preosetljive na ubode stenica treba da imaju sa sobom važne recepte koje će primeniti na sebi mišiće i važno je da se odmah obrate specijalisti“, napominje dr Cvetković.

Opšti simptomi urtikarije uključuju glavobolju, mučninu, povraćanje, dijareju i nesvjesticu. Ako se stanje pogorša, mogu se pojaviti poteškoće s disanjem, bol u grudima, otežano gutanje, pa čak i nesvjestica. Kada osoba jede, često unosi insekte u usta, što takođe može biti veoma opasno.

“Do gušenja može doći brzo jer je jezik s jedne strane dobro snabdjeven krvlju, a sa druge počinje lako da otiče. Stoga i nakon ovakvih uboda treba što prije posjetiti ljekara”, naglašava doktorica.

Imajte na umu da su hrana i sokovi živih boja privlačniji insektima, pa ih konzumirajte oprezno. Osim toga, insekte privlači odjeća jarkih boja i jaki mirisi, stoga izbjegavajte brze pokrete u njihovoj blizini, kao što je mahanje rukama, jer to potiče njihovo agresivno ponašanje.

(MONDO)