JUGOSLOVENSKI SPECIJALITET: Ričet – starinsko jelo od graha koje su domaćice u Jugoslaviji rado spremale: OVO STARINSKO JELO JE BILO NEIZOSTAVNO JELO NA TRPEZI NAŠIH BAKA


Isprobajte starinski i zaboravljeni recept, ričet koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Ričet je starinsko jelo koje su spremale naše bake, a na sličan način se priprema današnji grah. Razlika je samo u 2 sastojka, a to su ječam i bijeli luk. Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite pasulj nema šanse da ne zavolite i ričet već na prvi zalogaj.

Sastojci:


200 g graha
200 g oljuštenog ječma
1 crni luk
1 mrkva
1 kašika maslaca
70 ml paradajz soka
2-3 čena bijelog luka
1 kašika brašna
Malo suhog mesa

Priprema:

Ričet će obožavati svi ljubitelji pasulja

Grah potopite u vodu i ostavite par sati, a najbolje je preko noći. Zatim prospite vodu, sipajte novu i kuhajte dok ne proključa. Opet prospite vodu, pa dodajte u grah ječam i suho meso i opet sipajte vodu da ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena. Na masti (može i ulje) propržite sitno sjeckan crni luk i mrkvu isječenu na kolutove. Zatim sipajte malo vode i dinstajte dok ne omekša. Dodajte u pasulj. Zatim u istu šerpu dodajte sitno sjeckan bijeli luk i posolite.Zatim pomiješajte brašno, slatku papriku i paradajz sos, ako je potrebno dolijte malo vode. Ne smije da bude grudvica. Sipajte u grah i kuhajte još 15 minuta, piše Stvar ukusa.


(Stvar ukusa)