Jordanski ministar odbrusio američkom predstavniku: Arapske trupe nece ići u Gazu da čiste izraelski nered
Jordanski ministar vanjskih poslova rekao je da arapske trupe neće ići u Gazu, žestoko kritikujući izraelski rat protiv Hamasa I protiveći se američkim tvrdnjama i naporima.

Ayman Safadi se u subotu sukobio s višim savjetnikom Joea Bidena za Bliski istok, rekavši da humanitarna pauza ne bi trebala biti uslovljena oslobađanjem talaca koje drži Hamas. Američki izaslanik Brett McGurk rekao je da je odgovornost na Hamasu da oslobodi taoce kao korak za povećanje humanitarne pomoći i pauzu u borbama.

Njih dvoje su se obraćali na sigurnosnom samitu IISS Manama Dialogue u Bahreinu, gdje je više puta izražen gnjev arapskih zemalja zbog odbijanja Izraela da pregovara o rješenju o dvije države.

Govornik za govornikom savjetovao je Izrael da neće pronaći sigurnost putem sile, prenosi Guardian.

Na istom događaju, visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell je ukazao da vjeruje da bi se Izrael mogao suočiti s optužbama na međunarodnom krivičnom sudu, dodajući: “Jedan užas ne opravdava drugi.”

Izrael iznad zakona

Safadi je bez ustezanja napao Izrael i pokriće koje su im dale SAD, te je rekao da je vjera u mirovne pregovore i međunarodno pravo uništena odbijanjem zapada da obuzda Izrael.

Rekao je da čak i oni koji su prihvatili da Izrael djeluje u samoodbrani “stalno govore Izraelu da mora djelovati u okviru međunarodnog prava, što oni nisu učinili – pa kuda onda sve ovo vodi? Stalno im govorite da to urade? Oni stalno odbijaju da to urade. Ljudi se ubijaju iz dana u dan.”

“Međunarodno pravo se mora primjenjivati na sve. Čini se da je poruka da Izrael može raditi šta god želi. To je ono što svijet vidi, [da je] Izrael iznad zakona,” upozorio je jordanski ministar.

On se također nije složio s McGurkom oko uslova za humanitarni prekid vatre, nakon što je ovaj rekao da će oslobađanje talaca koje drži Hamas dovesti do porasta isporuke humanitarne pomoći.

Safadi je pozvao Hamas da oslobodi taoce, ali je rekao da ne treba postavljati nikakve preduslove za humanitarnu pauzu, tvrdeći da Izrael drži 2,4 miliona Palestinaca kao taoce u Gazi.

Bez arapskih trupa u Gazi

Odbio je da se pridruži pozivima da se Hamas uporedi sa Islamskom državom. “Hamas nije stvorio sukob. Konflikt je stvorio organizaciju Hamas”, rekao je, dodajući: “Ne možete bombardovanjem izbrisati jednu ideju.”

“Neće biti arapskih trupa koje će ući u Gazu. Nema ih. Nećemo biti viđeni kao neprijatelji.”

Rekao je da su se sve arapske vlade složile oko toga i da je bilo kakva diskusija o budućnosti Gaze sada nemoguća. “Pristajući na to, poručujemo izraelskoj vladi: ‘Radite šta god želite. Idite uništite Gazu. Niko vas ne sprječava i kada završite s tim, mi ćemo počistiti vaš nered.’ Ne, nećemo!”

Naglasio je i da će Jordan učiniti “sve što je potrebno da zaustavi” raseljavanje Palestinaca. “Nikada nećemo dozvoliti da se to dogodi; osim što je ratni zločin, to bi bila direktna prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti.

“Svi mi moramo jasno i glasno govoriti o katastrofi koju donosi izraelski rat, ne samo na Gazu, već i na regiju uopće. Ovo nije vrijeme za ustezanje. Ovo je vrijeme da se iznesu činjenice onakvim kakve su,” upozorio je ministar vanjskih poslova jordana, te upozorio:

“Uskraćivanje hrane, lijekova i goriva stanovnicima Gaze je ratni zločin i to moramo proglasiti.”