Izraelci tvrde da je Gaza podijeljena: Sada postoji sjeverna i južna




Izraelska vojska najavila je intenziviranje napada uz poruku da je Pojas Gaze presječen na dva dijela – sjeverni i južni.

Izraelska vojska je saopćila da je njen kopneni napad na Pojas Gaze u nedjelju podijelio palestinski teritorij na dva dijela, uz značajne udare koji se nastavljaju u ratu protiv Hamasa.

“Izraelske snage okružile su grad Gazu… Sada postoji južna Gaza i sjeverna Gaza”, rekao je glasnogovornik vojske Daniel Hagari.

Sa druge strane, iz Hamasa, tvrde da Izrael intenzivno bombarduje područja oko nekoliko bolnica u Gazi nakon prekida telekomunikacija.

Također su odbacili kao laž izraelske tvrdnje da Hamas koristi bolnice kao dio svog ratnog stroja i mreže.

U izraelskom napadu na izbjeglički kamp u nedjelju u središtu Gaze ubijeno je najmanje 45 ljudi, a deseci su povrijeđeni. Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da istražuju djeluju li izraelske trupe na tom području u to vrijeme.

Broj ubijenih Palestinaca u Gazi popeo se na 9.770 ljudi, uključujući 4.008 djece, prema ministarstvu zdravstva u Gazi kojom upravlja Hamas. Na okupiranoj Zapadnoj obali više od 140 Palestinaca je ubijeno u nasilju i izraelskim napadima.