Istraživanje pokazalo: Evo kada su žene najatraktivnije, a kada muškarci?

Koliko smo atraktivni? To je pitanje koje mnogi postavljaju sami sebi u različitim periodima života. Jedno istraživanje koje je obuhvatilo više od 16.000 osoba iz osam zemalja, pokazalo je da ispitanici smatraju da su najprivlačniji u specifičnim dobima. No, postoje i drugi faktori koji utiču na to kako nas drugi percipiraju.

Možda vam je poznato da se okružiti mnogo prijatelja često smatra znakom popularnosti i privlačnosti. Međutim, koliko to zaista utiče na to kako nas drugi vide? Istraživanja su pokazala da postoji veza između broja prijatelja i atraktivnosti, ali da ta veza nije toliko snažna kao što se često misli.

Što se tiče izgleda, istraživanje je pokazalo da ispitanici smatraju da su najprivlačnije žene u dobi od 28 godina, dok su muškarci na vrhuncu atraktivnosti s 32 godine. No, rezultati istraživanja su bili različiti po zemljama, što govori o utjecaju kulture na percepciju ljepote.

Prema istraživanju provedenom u Bosni i Hercegovini, žene su smatrane najprivlačnijim u dobi od 29 godina, dok su muškarci najprivlačniji s 34 godine. Slični rezultati su i u Srbiji, gdje se žene smatraju najatraktivnijima u dobi od 28 godina, a muškarci u dobi od 33 godine.

Možda će vas zanimati:
Večina žena bi nekog normalnog muškarca, a u vezi je sa nekim “lošim” dečkom: Evo kako to izgleda iz ugla jednog normalnog muškarca

U Hrvatskoj se mišljenja nešto razlikuju, žene su najprivlačnije u dobi od 25 godina, a muškarci u dobi od 31 godine. Ovi rezultati pokazuju da mišljenje o atraktivnosti ovisi o kulturi, društvenim normama i mišljenjima ljudi u određenim zemljama.

Uz to, važno je naglasiti da atraktivnost nije samo stvar fizičkog izgleda. Karakteristike poput samopouzdanja, smisla za humor i društvenosti mogu biti jednako važne. Također, postoji teorija da se atraktivnost može poboljšati promjenom ponašanja i stava, što znači da ne morate biti rođeni s idealnim izgledom da biste bili privlačni.