IMALA JE 11 GODINA KADA JE OTETA, A 18 GODINA KASNIJE DOLAZI U POLICIJSKU STANICU SA OTMIČAREM: Njen život bio je PAKAO


Džejsi Li Dugard je imala samo 11 godina kada je oteta. Taman kada su svi odustali od potrage, 2009. godine Džejsi je pronađena

Bilo je to lega 2009. godine kada se pojavila nestala Džejsi Li Dugard i to u policijskoj stanici u Kaliforniji nakon dugih 18 godina od otmice. Sa njom je bio i njen otmičar.

Džejsi Dugard je punih 18 godina bila zarobljena od strane registrovanog seksualnog prestupnika Filipa Garida koji ju je držao u dvorišnoj kući.

Tokom tih 18 godina, Džejsi je Filipu rodila dvoje djece. Kada je oslobođena Džejsi, njena djeca su imala 11 i 15 godina.

Otmica


Filip Garida i njegova supruga Nensi optuženi su za kidnapovanje Džejsi Dugard koja je imala 11 godina. Garida je takođe optužen za silovanje.

Ali kako je sve počelo?

Džejsi je živjela sa majkom Teri i očuhom Karlom Probinom. Karl i Teri dobili su još jednu ćerkicu 1990. godine – Šajnu. Godinu dana nakon rođenja njene sestre, život Džejsi Dugard promijenio se iz korena. Tada su je samo nekoliko metara od praga njenog doma kidnapovali Filip i Nensi Garido.

Filip je u tom trenutku već bio osuđivani se*sualni delikvent i ubica. On je 1972. drogirao i si*ovao 14-godišnju devojčicu u okrugu Kontra Kosta. Četiri godine kasnije u Saut Lejk Tahou ubijedio je 19-godišnjakinju da uđe u njegov automobil, a potom ju je vezao licicama i silovam. Iste te godine pokušao je da na isti način siluje i jednu 25-godišnju djevojku, ali je ona uspjela da pobegne. Sat vremena kasnije on je namamio drugu žrtvu i odveo je u jedno skladište gde ju je i silovao. Samo je za ovaj zločin osuđen na 50 godina zatvora!

Međutim, Garido je odslužio samo 11 godina kazne kada je komisija za uslovni otpust donijela odluku “da ne doprinosi opasnosti po zdravlje, moral i bezbjednost društva”. Ispostavilo se da su žestoko pogriješili, piše Žena.

Tog jutra je Karl Probin ostavio svoju 11-godišnju pastorku na autobuskoj stanici, samo nekoliko metara od porodične kuće, očekujuće da će to biti uobičajeno jutro i da će Džejsi uskoro ući u školski autobus. Umjesto toga, dvije nepoznate osobe zgrabile su djevojčicu i uvukle je u svoj automobi. Probin, koji još uvijek nije ušao u kuću, vidio je ovo. Skočio je na bicikl i počeo da juri za automobilom, ali nije mogao da razvije dovoljnu brzinu. Oni su mu pobjegli, a Probin je istog trena alarmirao nadležne organe.

318823-profimedia0062009545-ff

Nažalost, prva potraga nije dala rezultate, a djevojčici nisu mogli da uđu u trag ni psi, helokopteri, pa ni FBI koji se naknadno uključio.

Probin se nekoliko godina kasnije razveo od Teri, Džejsine majke, a sam je istakao da vjeruje da je otmica kriva za sve. “Gledajući unazad, možda mi je žao što je nisam zagrlio pre nego što je otišla. Terina porodica vjerovala je da sam zao prema Džejsi. Mislim da su mislili da sam ja razlog zašto ona nije pobjegla od Garida. Ali, mogu da vam kažem da mi je zaista stalo do nje”, ispričao je očuh godinama kasnije.


Život u zarobljeništvu

Dok su vlasti vršile potragu bez rezultata, Džejsi je morala da počne sa svojim novim, strašnim životom u Antiohiji u Kaliforniji, oko 280 kilometara od njenog rodnog grada, u kolibi u dvorištu kuće Filipa i Nensi Garido. Par je počeo da Džejsi zove “Alisom”, a Filip ju je podvrgao kontinuiranoj, višegodišnjoj seriji si*ovanja koja je rezultirala sa dvije trudnoće: prvom kada je imala 14 i drugom kada je imala 17 godina.

Džejsi je u oba slučaja rodila ćerke, a Garidovi su je porodili bez ikakve medicinske pomoći. Ubrzo su se Džejsi u zatočeništvu u kolibi pridružile i njene dvije ćerkice.

Džejsi je vodila dnevnik tokom 18 godina zatočeništva; pisala je o tome kako je uplašena, usamljena, depresivna i da se osjeća “nevoljenom”. U početku je pisala o svojoj porodici i pitala se da li je traže. Vremenom je, međutim, njena izolacija od spoljnog svijeta dovela do toga da počne da žudi za bilo kojom vrstom ljudske interakcije, čak i ako je to sa Garidom.

“Osjećam se kao da tonem. Ovo bi trebalo da bude moj život u kome ću raditi šta god poželim… ali opet mi je to oduze. Koliko puta smije da mi to oduzme? Bojim se da on ne vidi kako me stvari koje govori čine zatvorenikom… Zašto ja nemam kontrolu nad svojim životom”, jedna je od njenih bilješki u dnevniku.

Kada je Džejsi pronađena živa poslije 18 godina, bilo je potrebno mnogo vremena da se prilagodi novonastalim okolnostima. Ona gotovo dvije decenije nija bila tretirana kao ljudsko biće niti je osjetila ljubav.

“Smiješno je, kako sada mogu da pogledam unazad i vidim kako “tajno dvorište” i nije izgledalo tako tajno. To me tjera da vjerujem da niko nije mario za mene niti me zaista tražio”, napisala je u svojim memoarima “Stolen Life”.

Kako je zapravo došlo do razrešenja ovog slučaja?

U avgustu 2009, dva univerzitetska policajca, sumnjičavi prema Filipu Garidu, nesvjesno su doveli do toga da se konačno riješi misterija nestanka Džejsi Dugard. Ali glavno pitanje je ostalo bez odgovora: kako Garidov agent za uslovnu slobodu prilikom posjeta nije nikada uspio da primijeti Džejsi u dvorištu? Čak se i Džejsi u svojim memoarima zapitala isto.

Mediji su veliki dio neuspjeha za nerješavanja zločina svalili upravo na ovog agenta, Edvarda Santosa. On je u novembru 2022, 13 godina kasnije, prekinuo ćutanje o slučaju.

“Pretražio sam cijelu kuću i nikada nije bilo nikog drugog. Pogledao sam u dvorište i to je bilo tipično dvorište. Obično dvorište, nije bilo grozno, nije bilo dobro zaštićeno. Bilo je puno otpada i mnogo aparata ostavljenih na travnjaku, trave, zaraslog šiblja… Nisam vidio ništa neobično u tome”, ispričao je i dodao da je on zapravo zaslužan za to što je Džejsi uopšte pronađena.

318825-profimedia0039446273-ff

Tek nakon incidenta na Univerzitetu u Berkliju, Santos je postao svjestan da Garido uz sebe ima dvije tinejdžerke. Nakon što je čuo za sumnjivu posjetu Univerzitetu u Berkliju, agent je posjetio Garida u njegovoj kući i otvoreno ga pitao ko su dvije djevočice sa kojima je viđen. Garido je rekao da je njihov otac taj koji ga je zamolio da ih pokupi.

Santos je ipak naložio Garidu da narednog dana dođe u kancelariju za uslovnu slobodu sa roditeljima djevojčica radi daljeg ispitivanja. Umjesto toga, Garido se pojavio sa svojom ženom Nensi, tinejdžerkama i Džejsi Dugard. Nije prošlo mnogo vremena prije nego što je sve priznao.

“Klimnuo je glavom tri puta i rekao: “Ja sam je davno, davno, oteo i si*ovao, dok je još bila dijete””, rekao je Santos.

“Volio bih da sam uspio da otkrijem da si zarobljena prvog dana kada sam ušao u tu kuću, žao mi je zbog toga. Ali, tog dana ja sam odradio svoj posao”, indirektno se putem medija obratio Džejsi.

Povratak ukradenog života

Džejsi je uspela da prevaziđe traume i preokrene svoj život za 180 stepeni. Ona je 2011. objavila svoje prve memoare “Stolen Life” i osnovala JAYC fondaciju, organizaciju koja pruža podršku porodicama koje se oporavljaju od otmica i sličnih trauma. U julu 2016. objavila i svoje druge memoare “Freedom: My Book of Firsts”. Redovni je gost u brojnim televizijskim programima i podkastima u kojima govori o svom gorkom iskustvu, ali i oporavku.

“Postoji život nakon što se dogodi nešto tragično. Život ne mora da se završi ako ti to ne želiš. Sve se vrti oko toga kako na to gledate. Nekako i dalje vjerujem da svako od nas drži ključ sopstvene sreće i da morate da ga zgrabite gdje god možete, u bilo kom obliku”, napisala je u drugim memoarima.