IMA POSLA KO HOĆE DA RADI, DNEVNICA TOKOM ZIME IDE I DO 80 EURA: Njegoš se bavi neobičnim poslom, GENIJALNO! (FOTO)


Osim domaćih za njegov proizvod zainterosovali su se i kupci iz regiona

Kad se završi sezona kupusa i paprika, poljoprivrednik Njegoš Stojadinović iz Prijepolja i dalje ne odmara. Od novembra do maja on pravi metle od brezovih grančica, za kojima vlada velika potražnja. Posao je lak, a zarada solidna stoga se ovaj vredni čovek ne libi da zasuče rukave i sa makazama krene u pohod.

– Sirovinu mahom nalazim u okolnim šumama, gdje ima dosta breze. Tokom zime kada je završen rad u polju, pravim snopove od mlađih graničica različitih dužina i koje pakujem i kasnije nudim kupcima. Ja to radim posljednjih 15 godina jer nije težak fizički posao, čak ga rade i stajiji ljudi, samo su vam potrebne makaze i eto zarade. U jednom satu ja pripremim oko pet snopova i kada pomnožite sa 350 dinara eto vam zarade, kazao je za RINU, Njegoš poznazi povrtar polimskog kraja.

Svako ko mete zna da je za taj posao najkvalitetnija i najbolja metla od brzovih grančica, stoga Njegoš sve što napravi to i proda. Osim domaćih za njegov proizvod zainterosovali su se i kupci iz regiona.

1296247-1669808384-prijepoljenjegosbrezagrancicebiznisfotorina1-ff

foto: RINA


– Udarni period je od novembra do maja, kada prodam i do 10.000 snopova ovih korisnih grančica. Mogu da ih prodam u neograničenim količinama jer je potražnja velika, a cijena pristupačna. Osim što grančice skupljam sam, zbog velikog broja kupaca počeo sam i da ih otkupljujem. Svaki ovaj snop težak je oko 7 kilograma i lako se transportuje do kupaca, dodao je Stojadinović.

Pored pravljena metli od ovih grančica, breza je korisna i za mnoge druge stvari.

– Ona ima mnoga lekovitih svojstva, pored toga što se iz nje može cijediti sok, može se koristiti za čaj, kao i u prehrambenoj industriji. Za mene je kao poljoprivrednika tokom zime posao sa metlama odlična zarada, kada dnevnom mogu zaraditi i do 80 evra – zaključio je on.

(RINA)