I HRVATI IZNENADJENI CRVENOM BOJOM NEBA: Ne sviđa mi se boja, ovako je bilo pred rat 1991. (POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE)




Večeras se u Hrvatskoj mogla vidjeti aurora borealis. Na društvenim mrežama pojavile su se brojne fotografije ovog neobičnog fenomena, kojeg se između ostalog moglo vidjeti u dijelovima Slavonije, Zagorja, Zagreba i Dalmacije. Prema tvrdnjama nekih očevidaca prizor neba u crvenoj boji je trajao oko 15 minuta.

“Je li moguće da se Aurora Borealis vidi kod nas”, “Priroda je potpuno podivljala”, “Predobro!”, “Mislio sam da za ovo trebam potrošiti novac na sjeveru”, samo su neki od komentara oduševljenih Hrvata.

imageimageimageimage

Crveno nebo večeras prekrilo je i Bosnu i Hercegovinu. Ovaj prizor zabilježio je i meteorolog Nedim Sladić koji je napisao kako mu se ne sviđa boja neba – crvena kao krv.

– Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja neba – crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore – napisao je Sladić.

Posmatrana, dodaje, sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi.

– Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost. Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće – naveo je Sladić.

Na njegovu objavu reagirali su mnogi, a posebno je pažnju privukao komentar jednog pratioca koji je naveo kako se ni njemu ne sviđa boja neba nikako.

– Kažu stariji ljudi pred rat, 1991. zalasci sunca su bili često jarko crveni… Ali da zaista ne crnjačimo jer je crnjaka fakat previše, zapravo crvena boja i jeste tipičnija južnije, a zelena sjeverno – naveo je ovaj pratilac.