I Evropski centar izdao upozorenje za nevrijeme koje dolazi u Bosnu: EVO GDJE ĆE BITI NAJKRITIČNIJE

Fondacije su dale upozorenje legitimnim i redovnim ljudima da se preventivno trude da se osiguraju i spasu od velikih padavina i čvrstog povjetarca. Konkretno, prema pretpostavci Vladine hidrometeorološke organizacije, u periodu od 21. jula do 23. jula, na prostoru Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo predviđaju sve veće padavine, spojene oblasti jačine vjetra i grada.

Ustanova je dala narandžastu opomenu za pljuskove u susjedstvu, uz grmljavinu i prošireni povjetarac i grad za vremenski period od 21. jula od 16 sati. do 22. jula do 23:59 sati. nadalje, da lokalno može pasti 15 do 35 litara pljuskova po kvadratnom metru i da je povjetarac od 45-65 km/h normalan.

Sve su najavili i meteorolozi grupe BHmeteo.ba koji su izjavili:
“Nestabilna klima nad velikom većinom zemlje ove večeri i noći sa prolaznim padavinama, pljuskovima s grmljavinom i lokalno jačim olujama sa vjetrom i ledom.

Evropska zajednica za posmatranje i mjerenje oluja (ESTOFEX) dala je drugi stepen opreza za sjeverozapadnu, sjevernu i gornju istočnu Bosnu, gdje bi danas moglo biti i najveće oluje.
Nevrijeme su dodatno zamislivo nad dijelovima zapadne, žarišne, istočne Bosne i sjeverne Hercegovine (nivo 1), dok se na jugu Hercegovine nesigurnost uglavnom ne očekuje, osim u slučaju šoka.
Konkretna pozicija, način i vrijeme oluje znat će se kada se olujni okviri iz Hrvatske približe liniji BiH. Pratit ćemo njihov razvoj događaja, smjer i izvještavati što je prije moguće.”