Evo koliko vremena je potrebno određenoj hrani za varenje i koliko dugo ostaje u vašem stomaku

Uticaj probave na gubitak težine je veoma značajan. Kao što je mnogo puta rečeno, mi smo ono što jedemo.

Naravno, tačno vrijeme varenja zavisi od vašeg fizičkog zdravlja, metabolizma, godina, pa čak i spola, ali generalno gledano, neke namirnice će proći kroz vas začas, dok će se druge zadržati u vašem organizmu neko vrijeme.

Ako pojednostavimo pojam, vrijeme probave je dužina procesa u kojem se hrana koju jedete razlaže na sitne čestice koje se kroz crijevni sistem prenose u krv. Važno je razumjeti vrijeme probave kako biste smršali ili zadržali težinu koju ste već dostigli.

Foto: Pixabay

Brzo svarljive namirnice

Ako jedete puno hrane koja se brzo vari, možda ćete otkriti da jedete mnogo više nego što biste trebali, jer ubrzo nakon što jedete, čini se da je sve nestalo i ponovo osjećate glad. Ova vrsta hrane vam daje brzi porast energije – drugim riječima, povećanje nivoa glukoze. Iako trenutno povećanje energije zvuči dobro, također morate znati da ako je vaše tijelo preplavljeno glukozom i ne iskoristi je, ostatak se pretvara u masnoću.

Sporo varljiva hrana

Sporoprobavljiva hrana podiže šećer u krvi mnogo sporije, pružajući stabilniju i uravnoteženiju energiju. Ali, ako jedete samo hranu koja se sporo vari, vaš probavni sistem stalno radi punim kapacitetom, a to može biti prilično teško za vaše tijelo.

Stručnjaci savjetuju da ne miješate brzoprobavljivu hranu sa sporoprobavljivom hranom u jednom obroku i izbjegavajte brzu hranu ubrzo nakon jedenja sporoprobavljive hrane, jer probava još nije završena i time preopterećuje vaš želudac.

Najbolje vrijeme za jesti hranu koja ima komponente s različitim vremenom probave je ručak, kada je probavni sistem najaktivniji. Obroci za doručak i večeru trebaju biti jednostavniji i po mogućnosti sa proizvodima koji se brzo probavljaju, kako biste dobili energiju ubrzo nakon doručka i pustili stomak da se odmori noću.

Foto: Pixabay

1. Voda
Odmah ulazi u crijeva.

2. Sok od voća ili povrća
15-20 minuta

3. Sirovo povrće
30-40 minuta

Foto: Pixabay

4. Kuhano povrće za
40 minuta

5. Riba
45-60 minuta

7. Škrobno povrće
1,5-2 sata

8. Žitarice (pirinač, heljda, kinoa)
2 sata

Foto: Pixabay

9. Mliječni proizvodi
2 sata

10. Orasi
3 sata

11. Govedina
3 sata

Foto: Pixabay

12. Jagnjetina
4 sata

13. Svinjetina
5 sati

Jedete li više hrane koja se sporo ili brzo vari? Podijelite svoje mišljenje s nama u komentarima.