Doktor iz Gaze: Umrla većina pacijenata na intenzivnoj njezi u bolnici Al-Shifa
Većina pacijenata na odjelu intenzivne njege u najvećoj bolnici u Gazi, Al-Shifa, koji su bili na respiratorima, umrli su usljed nedostatka goriva i kisika, rekao je za Al Jazeeru doktor koji vodi odjel za opekline u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U telefonskom razgovoru za Al Jazeeru u petak dr. Ahmad Mofeed Al-Mokhalalati kazao je kako se bilježi značajan pad u broju prijevremeno rođene djece u njihovoj bolnici, s malo nade za preživljavanje preostale dojenčadi u sadašnjim uvjetima, prenosi CNN.

Bolnica Al-Shifa bori se s ozbiljnom nestašicom osnovnih potrepština – nema vode i struje u glavnim zgradama kompleksa, rekao je doktor.

Kao rezultat toga, hirurške operacije su zaustavljene zbog nedostatka električne energije. To je dovelo do porasta patnje, posebno među djecom koja su sada suočena s teškim crijevnim infekcijama, što je izravna posljedica nedostupnosti čiste vode, dodao je Al-Mokhalalati.

Iako je primijetio da su izraelske snage obećale osigurati hranu, isporučena zaliha bila je krajnje nedostatna i zadovoljila je samo 40% potreba u bolnici, rekao je doktor.

Situacija je eskalirala kada su izraelske snage upale u dvije zgrade unutar medicinskog kompleksa, a tenkovi su još uvijek bili prisutni u tom području, naglasio je, dodavši da su snajperisti raspoređeni oko bolnice, što doprinosi širenju straha i neizvjesnosti.