Do prekomjernog zadržavanja vode u tijelu dolazi

Do prekomjernog zadržavanja vode u tijelu dolazi i zbog brzog načina života, neredovne i nepravilne prehrane. Otečeni zglobovi, višak kilograma i pospanost samo su neki od simptoma koji ukazuju na ovaj problem.

Postoji nekoliko prirodnih načina za rješavanje ovog problema, a mi vam donosimo 6 navika koje mogu doprinijeti ovom procesu.

1. Krenite se

Umjerene vježbe mogu razbistriti vaš um, poboljšati tonus mišića i – kao bonus – stimulirati eliminaciju viška vode iz tijela. Znojenjem se oslobađa voda iz tijela, kao i elektroliti poput natrijuma, što može uzrokovati natečenost.

Vježba, stepenice, trčanje
foto: Shutterstock

2. Izbacite prerađenu hranu sa jelovnika

Tri četvrtine unosa soli dolazi iz prerađene i restoranske hrane, pa ako umjesto industrijski prerađene hrane jedete namirnice u njihovom prirodnom obliku, poput voća, povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, organskog mesa, ribe, orašastih plodova i sjemenki i pripremate obroke kod kuće ćete prirodno stimulisati izbacivanje viška vode iz organizma. Osim toga, industrijski obrađena hrana sadrži brojne umjetne aditive, koji također mogu utjecati na zadržavanje vode u tijelu. S vremena na vrijeme trebali biste obaviti detoksikaciju kako biste očistili i stimulirali jetru da izbaci štetne tvari iz tijela, uključujući i višak vode.

3. Jedite hranu bogatu kalijumom

Natrijum i kalijum se međusobno balansiraju, pa ako jedete hranu koja sadrži natrijum, pokušajte da jedete hranu bogatu kalijumom, kako biste sprečili zadržavanje vode u organizmu. U prehranu uključite kokosovu vodu, brokoli, peršun, slatki krompir, bundevu, narandže, sušeno voće poput šljiva i tamnozeleno lisnato povrće.

brokoli
foto: Shutterstock

4. Dodajte magnezij svojoj ishrani

Magnezijum je još jedan elektrolit koji pomaže u regulisanju ravnoteže tečnosti u telu. Zeleno lisnato povrće, avokado, bademi i pasulj su odlični izvori ovog minerala.

5. Pijte vodu

Voda za piće će vam pomoći da razrijedite nivo natrijuma u vašem tijelu. Iako nivoi hidratacije variraju, Američki institut za medicinu preporučuje da žene i muškarci svakodnevno konzumiraju 2,7 odnosno 3,7 litara vode iz hrane i pića.

6. Ograničite unos ugljenih hidrata

Konzumiranje ugljikohidrata neće direktno uzrokovati zadržavanje vode. Međutim, na svaki gram ugljikohidrata pohranjenih u tijelu kao glikogen, tijelo zadržava oko 3 grama vode. Na taj način tijelo održava ravnotežu. Ali kada jedete manje ugljikohidrata ili manji broj kalorija, potrošit ćete glikogen, a time i vodu.

Na ovaj način za nekoliko dana (od 5-10) možete izgubiti 4 i više kilograma, što zapravo predstavlja višak vode. Nakon toga, ako želite da nastavite sa korekcijom kilograma, od vas se očekuje da pazite na prehranu, ali i da vodite računa o kvalitetu namirnica koje svakodnevno konzumirate.