Đoković otkrio detalj o poenu koji je promijenio njegov život: “Osjetio sam to i rekao sam sebi što ću napraviti”




Nije malo onih koji će reći da su najbolja teniska grand slam polufinala i finala odigrana početkom prošlog desetljeća i takvi sigurno neće pogriješiti.

U nizu takvih, koje svakako predvodi ono legendarno Wimbledonsko finale iz 2010. godine, uvijek se često spominje i polufinale US Opena 2011. godine, odigrano samo dva mjeseca nakon što je Novak Đoković po prvi put zauzeo čelno mjesto ATP ljestvice.

Federer je prvo došao do 2:0 pa kasnije i dvije meč lopte

Roger Federer bio je Srbinu s druge strane i sjajno je otvorio meč, uzevši prva dva seta rezultatom 7:6 i 6:4. Proigrao je nakon toga Novak sjajno, uzevši iduća dva 6:3 i 6:2, no Švicarac je u petom ponovno podigao svoju igru.

Došao je do 5:3 i dvije meč lopte na svom servisu, pri 40:15. I onda se dogodilo nešto što se smatra najvažnijim poenom Novakove karijere. Pročitao je Federerov servis, odgovorio sjajnom dijagonalom te pogodio return winner, jedan od najboljih poena cijelog turnira.

Toliko važan poen, da je Đoković spasio i drugu meč loptu, oduzeo Federeru servis, zatim izjednačio na 5:5, a onda je nakon novog breaka došao do 7:5 i pobjede vrijedne finala. Tamo je pregazio Rafaela Nadala za svoj prvi US Open te u tom trenutku četvrti Grand slam.

Novak kaže da je jednostavno osjetio što će se dogoditi

Mnogi se pitaju što bi bilo da Novak nije pogodio taj return? Bi li uistinu njegova karijera bila toliko blistava? Posebno ako znamo koliko mu je to djelovalo na samopouzdanje, pa je nedugo nakon toga uzeo i svoj treći Australian Open.

Upravo tog poena prisjetio se u razgovoru koji je za ESPN odradio s Johnom McEnroeom.

“Očekivao sam da će široko servirati. Ne znam zašto, ovo ću vjerojatno reći prvi put, ali osjećao sam da je to njegov izbor servisa kad se događaju bitni trenuci. Rekao sam sebi, ako servira ovdje, udarit ću je, bit ću u dobroj poziciji. Što sam i učinio. Jedan ili dva udarca mogu promijeniti cijeli meč”, ispričao je.

I uistinu, takav jedan poen ne mijenje samo meč nego i karijeru. Bilo bi ona neupitno velika i bez tog poena, ali je uistinu pitanje bi li bila ovoliko velika, po mnogima najveća ikad.