Đokić: Trebali su navesti pravi razlog sankcija, a to je da pokazujem poštovanje i ljubav prema Rusiji
Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić smatra da SAD, kao velika država, uvođenjem sankcija njemu i ostalim zvaničnicima u Republici Srpskoj pokazuje svoju “veliku slabost”.

– Ne znam šta je to što bi se moglo kvalifikovati kao štetna radnja kada sam 2017.godine potpisao Sporazum o saradnji, a na osnovu ovlaštenja Vlade RS kako bi se izvršila gasifikacija postrojenja za proizvodnju i preradu nafte u Rafineriji nafte Brod – rekao je Đokić Srni.

Đokić je istakao da je ova aktivnost imala za cilj da se neutrališe veliki zagađivač sa kojim je problem imala Hrvatska i RS u tom regionu.

– U Sjedinjenim Državama imaju neke svoje kriterijume, ni najmanje mi to ne smeta. Oni su trebali da nazovu pravim razlogom ono što su uradili, a to je da ja pokazujem iskreno poštovanje i ljubav prema Rusiji i ruskom narodu i to sam činio duži niz godina i nastavit ću tako – poručio je Đokić.

Prema njegovim riječima, Americi to smeta i “smislili su da je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma to što smo uredili na kvalitetan način jedno privredno pitanje, koje je od interesa i za BiH.”

– Nema nijednog razloga da se može reći da je to suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu, ali oni imaju neke svoje kriterijume, a mi imamo svoje po kojima živimo i nastavićemo da živimo u skladu sa onim što su naši prioriteti – zaključio je Đokić.