Denis Zvizdić: "BiH mora realizirati dva najveća vanjskopolitička cilja"
Geopolitička situacija u svijetu trenutno je obilježena agresijom Rusije na Ukrajinu i daljnjom okupacijom Gaze, što su dva sukoba koja će zasigurno odlučivati o novom svjetskom poretku.

U svemu tome, Bosna i Hercegovina mora naći svoje mjesto realizacijom njena dva ključna vanjskopolitička cilja – članstvom u Evropskoj uniji i NATO savezu.

To je danas u Sarajevu izjavio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić govoreći o temi “Atuelna politička situacija u i oko BiH, EU i NATO put BiH” kao gost uvodničar na redovnoj nedjeljnoj sesiji nezavisne asocijacije intelektualaca ‘Krug 99’.

Među probosanskim političkim partijama i prijateljima Bosne i Hercegovine ne smije biti antizapadne retorike jer euroatlantske integracije BiH nemaju alternativu, kazao je također Zvizdić.

Kad je riječ o željenom ekonomskom razvitku Bosne i Hercegovine, najveći makroekonomski problem na tom putu je odlazak mladih obrazovanih kadrova. Njih bi u iseljavanju zaustavili i zadržali u vlastitoj zemlji njena politička stabilnost i pravna sigurnost.

U kontekstu situacije u regionu i odnosa Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama, Zvizdić naglašava da još politički egzistiraju osobe i hegemonistički projekti ‘iz devedesetih’, što narušava ukupne odnose na Balkanu.

Nasuprot tome, ima progresivnih i probosanskih snaga što žele mir i stabilnost iako drugi agresivno stvaraju medijsku, a neistinitu sliku o nemogućnosti suživota na ovim prostorima.

“Stoga stalno treba raditi na projektima koji će predstaviti region kao sigurno mjesto unutar evropskog prostora, poželjno za ulaganja”, zaključuje Zvizdić.

Na molbu novinara da komentira što sinoć u Vijeću ministara BiH, zbog protivljenja ministara iz Republike Srpske (RS), nije dozvoljen ulazak u Bosnu i Hercegovinu Palestincima evakuiranim iz Gaze zajedno sa srodnicima bosanskog porijekla, Zvizdić je izrazio nadu da će taj problem ipak biti pozitivno riješen na koncu, odnosno da će ministri iz RS-a ispoljiti bar minimum empatije prema ljudima što su uspjeli nekako preživjeti pakao – što je na kraju i usvojeno, prenosi Radiosarajevo