CZ KS izdala hitno upozorenje zbog jake kiše i snažnih udara orkanskog vjetra koji se očekuju večeras u BiH: EVO OD KOLIKO SATI




Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za olujni vjetar i kišu koja bi trebala večeras od 20 sati zahvatiti područje cijele BiH. Reagovala je Kantonalna uprava Civilne zaštite Kantona Sarajevvo koja je poslala hitno upozorenje za pravna i fizička lica.

“Upozoravamo sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, ODMAH u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preuzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jake kiše i vjetra kako bi se izbjegle velike materijalne štete.”

Apeluju da se građevinski radovi ne izvode dok traje oluja i da se zaštite radnici, te da fizička lica osiguraju svoje balkone i prozore, da se ne parkiruaju vozila blizu velikih stabala.

Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje:

Udari vjetra od 02.11. 2023., od 20 h do 03.11.2023. do 15 h. Padavine za 3.11.2023., uglavnom, prije podne i sredinom dana.

Područje, lokacija, za koju se izdaje upozorenje:

Udari vjetra širom zemlje. Padavine uglavnom u sjevernim i istočnim područjima Hercegovine i zapadnim područjima Bosne.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje:

Jaki do olujni, lokalno i orkanski, udari vjetra. Intenzivniji pljuskovi, praćeni grmljavinom. Očekivani udari vjetra između 60 i 80, lokalno oko/iznad 90 km/h. Očekivana količina padavina, u navedenim područjima, između 30 i 50, lokalno do 70 l/m2.