Često se suočavamo s izazovnim situacijama

Često se suočavamo s izazovnim situacijama u kojima primjećujemo da pojedinci namjerno demonstriraju nepristojno ponašanje, zanemarujući posljedice koje to može imati na druge.

U odabranim slikama, ljudi su odlučili preuzeti kontrolu nad situacijom i jasno pokazati onima koji iskazuju bezobrazno ponašanje da će snositi posljedice, piše lajk.hr

Jedan gospodin odbio je platiti radnicima koji su očistili njegovo dvorište, pa su mu sav nered koji su oni očistili ostavili ispred njegove kuće.

Foto: Reddit

Iako razumijemo osjećaj frustracije, postavlja se pitanje tko bi se upuštao u obilazak susjedstva kako bi skupljao pseći izmet?

Foto: Reddit

Na parkiralištu ove zgrade, svatko tko nije zaposlenik, a parkira svoj automobil, suočit će se s kaznom od strane zaposlenika.

Foto: Reddit

Jedan stanovnik nije želio zbrinuti svoje smeće, pa mu je cimerica odlučila ostaviti sve ispred vrata spavaće sobe.

Foto: Reddit

Kako bi odgovorili na uporne krađe paketa od strane susjeda, odlučili su im pripremiti neugodno iznenađenje – u kutiju su stavili nekoliko iskorištenih pelena.

Foto: Reddit

Muškarca iz stana iznad su sedmicmabudili neprijatnim bukom u ranim jutarnjim satima. Sada je odlučio uzvratiti istom mjerom te svako jutro, tačno u tri sata iza ponoći, koristi usisavač na stropu kako bi mu vratio istu dozu neugodnosti.

Foto: Reddit

Nakon što su vlasnici farme više puta zamolili vozača kombija da se makne s njihova ulaza, odlučili su preuzeti stvar u svoje ruke i dati mu pouku.

Foto: Reddit

Jedna žena je bila suočena s neprestanim krađama soka na poslu, pa je odlučila začiniti rub ljutom papričicom.

Foto: Reddit

Vlasnik bicikla je ukrao bicikl lopovu i ostavio mu poruku.

Foto: Reddit

Čovjek je namjerno parkirao ispred zgrade i bio bezobrazan nakon što su ga zamolili da se makne. Zaposlenici su mu na kreativan način odlučili uljepšati dan.

Foto: Reddit

Situacija kada parkirate na mjestu gdje to nije dozvoljeno.

Foto: Reddit

Zaposlenici trgovine su se “osvetili” nepristojnom vozaču koji je parkirao na mjesto predviđeno za kolica, na svoj jedinstven način.

Foto: Reddit

Stariji brat i sestra su željeli posložiti sve Pokemon karte na podu, ali ih je mlađi brat namjerno ometao. Odlučili su riješiti problem na svoj način, a čini se da se mlađem bratu to nije svidjelo.

BONUS: 👇🏻 🤩 🤩 👇🏻

Iako je štitnjača malen, ali za tijelo jako važan organ, oko nje se isplelo puno mitova i zabluda koji mogu zavarati i odvesti u krivom smjeru. Razotkrivamo ih i donosimo činjenice

Što je štitnjača?

Štitnjača je mala endokrina žlijezda smještena na prednjoj strani vrata uz dušnik (traheju) i sastoji se od dva režnja međusobno povezana užim dijelom (istmus), što joj daje oblik leptira. Bogato je prokrvljena te građena od folikula obloženih epitelnim stanicama i ispunjenih sekretom (koloidom) u kojem su deponirani hormoni. Glavninu koloida čini tireoglobulin, specifični protein koji sadrži jodnu aminokiselinu tirozin i koji je važan za stvaranje hormona.

Štitna žlijezda proizvodi tri hormona: trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) koji sudjeluju u metaboličkim procesima i pod djelovanjem tireotropnog hormona (TSH), hormona hipofize, reguliraju rad štitnjače, a djeluju i diuretički (potiču eliminaciju tekućine iz tijela), dok tireokalcitonin (TCT), koji proizvode parafolikularne ili C stanice, sudjeluje u regulaciji metabolizma kalcija.

Metabolička funkcija hormona štitnjače

Hormoni štitnjače djeluju gotovo na svaki organ u tijelu tako da se može reći kako je štitnjača ujedno i veliki regulator metabolizma. Hormoni štitne žlijezde odgovorni su za održavanje bazalnog metabolizma u svakoj životnoj dobi te utječu na fizički i mentalni razvoj jer je metabolička aktivnost svih stanica ovisna o njihovoj razini u krvi. Ako znamo da je bazalni metabolizam količina energije koja se troši za održavanje životnih funkcija kad se organizam nalazi u stanju potpunog mirovanja, onda je razumljivo da su smetnje u funkciji štitne žlijezde praćene promjenama svih metaboličkih parametara i tjelesne težine.

Poremećaj u radu štitnjače, koji se dijelom manifestira i promjenom razine hormona koje ona izlučuje, uključuje:

  • smanjenu funkciju štitnjaču (hipotireoza) – prati je nizak bazalni metabolizam uz porast tjelesne težine
  • pretjerano aktivnu štitnjaču (hipertireoza) – prati je povišen bazalni metabolizam i gubitak tjelesne težine
  • oticanje štitnjače (gušavost)
  • benigne i maligne (kancerogene) čvorove štitnjače.

Regulacija izlučivanja hormona štitnjače

Stvaranje hormona štitne žlijezde pod nadzorom je prednjeg režnja hipofize koja proizvodi hormon TSH (tireostimulirajući hormon), čije lučenje regulira mehanizam negativne povratne sprege. To znači da smanjenje razine hormona štitne žlijezde dovodi do porasta razine TSH i obrnuto. Stoga je određivanje razine TSH najbolji način za detekciju disfunkcije štitne žlijezde jer su pomaci u vrijednostima najraniji pokazatelj da nešto nije u redu.

Štitna žlijezda ujedno je i specifičan organ za metabolizam joda koji ulazi u sastav hormona koje izlučuje jer stanice štitnjače (tireociti) imaju sposobnost uvlačenja i pohranjivanja joda, tako da je odnos jodida u štitnoj žlijezdi dvadeset puta veći nego u krvnom serumu.

Proces stvaranja hormona štitne žlijezde:

  • jod koji unesemo putem hrane i vode apsorbira se iz crijeva u vezanoj formi (kao jodid) i prelazi u krvni optok
  • pomoću iona natrija, kalija i magnezija dolazi do apsorpcije jodida u folikule štitne žlijezde
  • nakon apsorpcije, pomoću enzima peroksidaze procesom oksidacije jod prelazi u aktivni oblik (molekularni jod)
  • aktivni jod veže se na protein tireoglobulin te tako nastaju jod tirozini koji se grupiraju i kondenziraju u hormone T3 i T4
  • nastali hormoni otpuštaju se u krvotok gdje ih preuzimaju prijenosne bjelančevine
  • cirkulacijom hormoni stižu u ciljne organe, gdje se vežu na receptore na membranama stanica i stanične jezgre utječući na metabolizam cijelog organizma.

Od ukupne količine hormona koje luči štitnjača, 90 posto čini tiroksin (T4), a 10 posto trijodtironin (T3).

Kada posumnjati na probleme sa štitnjačom?

Hipotireoza

Kako bi se odbacila dijagnoza hipotireoze, pri rođenju jer, bez obzira na postojanje ili nepostojanje simptoma, potrebno pregledati svu novorođenčad. U daljnjoj fazi razvoja, ako dijete slabo raste ili ima odgođeni pubertet, lošu koncentraciju u školi, slabiji školski uspjeh ili vidljivu gušavost, vitiligo ili dijabetes tipa 1, potrebno je posjetiti liječnika kako bi se ustanovio razlog navedenih problema.

Na hipotireozu kod odraslih se može posumnjati u slučaju stalnog osjećaja umora, letargije, stalnog osjećaja hladnoće, neobjašnjivog gubitka kose ili debljanja, zatvora, neobjašnjive neplodnosti, gušavosti ili obiteljske anamneze hipotireoze. U slučaju sumnje potrebno je obratiti se liječniku obiteljske medicine koji će procijeniti stanje i uputiti osobu na dijagnostičke pretrage.

Hipertireoza

Osoba može posumnjati na hipertireozu ako primijeti drhtanje ruku, ubrzan rad srca, znojenje, gubitak težine unatoč povećanom unosu hrane, kronični proljev, povećanu tjeskobu, nedostatak sna, laku razdražljivost, gušavost ili neplodnost.

Štitnjača – mitovi i činjenice

MIT: Hipotireoza je poremećaj kod žena srednjih godina.
ČINJENICAHipotireoza se može javiti kod osobe bilo koje dobi i spola. Kongenitalna hipotireoza može utjecati na dijete i prije rođenja tijekom intrauterinog života. Normalna funkcija štitnjače neophodna je za razvoj mozga djeteta. Dakle, pri prvom pregledu kod pedijatra trebate inzistirati na pregledu štitnjače novorođenčeta čak i ako nema nikakvih problema pri rođenju.

MIT: Svi pacijenti s problemima štitnjače razvijaju gušavost.
ČINJENICA: Zapravo, većina pacijenata danas kod kojih se javljaju problemi sa štitnjačom ne razvija gušavost djelomično zbog obogaćivanja soli jodom. Ne biste trebali čekati da se pojavi gušavost ako imate bilo kakve simptome koji ukazuju na hipotireozu ili hipertireozu, nego se trebate javiti liječniku i zamoliti da vas uputi na specijalistički pregled.

MIT: Ne mogu smršaviti ako imam hipotireozu.
ČINJENICA: Ako je vaša hipotireoza dobro kontrolirana, to ne utječe na sposobnost mršavljenja.

MIT: Kad mi TSH bude normalan, mogu prestati uzimati tablete levotiroksina.
ČINJENICA: Razina TSH je zadovoljavajuća upravo zato što redovito koristite levotiroksin. Većina osoba s hipotireozom zahtijeva doživotnu zamjenu levotiroksina (T4) uz prilagodbu doza u intervalima koje savjetuje endokrinolog.

MIT: Hipotireoza se može kontrolirati regulacijom prehrane.
ČINJENICA: Nijedna promjena u prehrani sama po sebi ne može vratiti razinu hormona štitnjače u normalu. Hipotireoza zahtijeva nadomjestak levotiroksinom i praktički nema nuspojava ako se uzima prema savjetu endokrinologa.

MIT: Konzumacija povrća iz obitelji Brassica poput kupusa, cvjetače, brokule itd. može uzrokovati gušavost i hipotireozu.
ČINJENICA: Osoba s hipotireozom ili hipertireozom može imati istu prehranu kao i svaka druga osoba. Kuhana varijanta ovog povrća nema utjecaja na štitnjaču. Kada se uzima umjereno, čak i sirova varijanta ovog povrća ne bi izazvala probleme sa štitnjačom.

MIT: Kvržica ili čvor u štitnjači znači rak.
ČINJENICA: Većina čvorova štitnjače je benigna, a u prosjeku se samo pet posto čvorova pokazalo malignim. Endokrinolog vam može savjetovati ultrazvučni pregled čvorova štitnjače, a ako je potrebno, može savjetovati i biopsiju određenog čvora radi uvida u proces.

MIT: Rak štitnjače nije izlječiv.
ČINJENICA: Većina karcinoma štitnjače, ako se otkrije rano, lako se izliječi operacijom štitnjače i liječenjem radioaktivnim jodom. Općenito, uobičajeni tip raka štitnjače ima benigni tijek u usporedbi s drugim karcinomima.

MIT: Budući da patim od hipotireoze, ne mogu zatrudnjeti.
ČINJENICA: Uz dobru kontrolu hipotireoze, može se planirati trudnoća, no ne zaboravite da je tijekom trudnoće potrebno češće praćenje rada štitnjače kako bi se očuvala njezina funkcija i zdravlje ploda.

MIT: Ako imam gušavost, operacija mi je neophodna.
ČINJENICA: Kirurški zahvat je potreban u određenim situacijama, primjerice kada zbog gušavosti osoba otežano guta ili diše, a moguće je operirati i u kozmetičke svrhe. Medicinski gledano, operacija nije potrebna u svakom slučaju gušavosti. Gušavost se lijekovima može donekle smanjiti ili se ne mora uopće smanjiti, ovisno o trajanju liječenja.

Štitnjača – istine i zablude o prehrani

Štitnjača je kriva za sve! Uvijek hladno? Vjerojatno je do štitnjače. Umor? Sigurno zbog štitnjače. Debljanje? Ma nema što biti, mora da je štitnjača. Iako štitnjača regulira mnogo toga u tijelu – uključujući temperaturu, metabolizam i probavu – ona dobiva više negativne pozornosti nego što zaslužuje.

Istina je da su bolesti štitnjače prilično česte pa u skladu s tim postoje mnogo mitova o tome što utječe na štitnjaču, poput onoga što smijete, a što ne smijete jesti ako imate bolest štitnjače.

MIT: Ako imate problema s težinom, imate problem sa štitnjačom

Kada ljudi teško gube ili dobivaju na težini, često sumnjaju na problem u radu štitnjače. I dok vaša štitnjača igra ulogu u metabolizmu vašeg tijela, postoji mnogo čimbenika koji utječu na kontrolu tjelesne težine.
Postoji složen odnos između bolesti štitnjače, metabolizma i vaše težine, a također postoje i različita stanja štitnjače:

  • Hipotireoza je stanje u kojem vaše tijelo ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače. Ovo stanje može sniziti vaš bazalni metabolizam (pojam koji označava koliko kalorija sagorijevate dok mirujete).
  • Hipertireoza je stanje u kojem tijelo proizvodi više hormona štitnjače nego što mu je potrebno. To može pojačati vaš bazali metabolizam i dovesti do toga da se teže debljate.
  • Hashimotova bolest je najčešći uzrok hipotireoze. To je autoimuna bolest u kojoj imunosni sustav napada štitnjaču. Osobe koje boluju od drugih autoimunih poremećaja imaju veću vjerojatnost da će razviti Hashimotovu bolest.

Srećom, lijekovi za liječenje bolesti štitnjače mogu pomoći u postizanju ravnoteže razine hormona štitnjače. Dok određeno stanje štitnjače može doprinijeti slabijem debljanju ili mršavljenju, na promjenu težine utječe i mnogo drugih čimbenika, uključujući hranu koju jedete te koliko vježbate i spavate. Dakle, samo zato što imate problem sa štitnjačom ne znači nužno da ćete imati i problem s težinom. I samo zato što imate problem s težinom, ne znači da imate problem sa štitnjačom.

MIT: Stanje štitnjače možete se upravljati samo prehranom

Dijeta i prehrana moćni su načini za podršku zdravlju. Međutim, nema konkretnih dokaza da sama prehrana može poboljšati simptome zbog poremećaja u radu štitnjače. Ako imate bolest štitnjače, važno je dobiti odgovarajuće medicinsko liječenje.
Postoji mnogo odobrenih načina za liječenje patoloških stanja štitnjače, što uključuje:

  • lijekove za štitnjaču – pomažu uravnotežiti razinu hormona štitnjače
  • beta-blokatori – usporavaju otkucaje srca i smanjuju učinke previsoke razine hormona štitnjače
  • radioaktivni jod – uništava stanice koje proizvode hormone štitnjače
  • kirurški zahvat -metoda za uklanjanje dijela ili cijele štitnjače.

Najbolji savjet za liječenje štitnjače je savjetovati se sa svojim liječnikom kako bi on mogao pronaći pravu opciju za vas. Iako je, općenito gledano, zdrav način života dobar za vas i mogao bi pomoći vašoj štitnjači, važno je kombinirati zdrav način života s drugim odgovarajućim tretmanima.

MIT: Više joda pogoduje štitnjači

Jod je element koji utječe na vašu štitnjaču. Jedina poznata funkcija joda u tijelu je pomoć štitnjači u stvaranju hormona T3 i T4. Budući da tijelo ne proizvodi jod, moramo ga unijeti putem hrane. Ako ne unosimo dovoljno joda, obično ne proizvodimo ni dovoljno hormona štitnjače, što može dovesti do stanja poznatog kao hipotireoza.

U razvijenijim dijelovima svijeta obično ne moramo brinuti o nedostatku joda. Unos jodirane soli, mliječnih proizvoda, pa čak i multivitamina pomaže nam da dobijemo dovoljno joda kroz uravnoteženu prehranu. No, u nekim drugim dijelovima svijeta nedostatak joda može biti problem.

Više joda nije uvijek rješenje. Studije su otkrile da je nedovoljan unos joda ili previše joda povezano s većim rizikom od razvoja poremećaja štitnjače. Previše joda također može utjecati na razinu hormona štitnjače, posebno kod osoba koje već imaju bolest štitnjače.

Ako je vaša prehrana uravnotežena, to bi trebalo značiti da unosite i odgovarajuću količinu joda. Ako niste sigurni, vaš liječnik uvijek može provjeriti razinu joda u mokraći ili krvi.

MIT: Namirnice poput soje, glutena i povrća iz roda Crucifera loše su za štitnjaču

Važno je zapamtiti da prehrana i različite namirnice mogu drugačije utjecati na različite ljude. Ako imate bolest štitnjače, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koja je hrana najbolja za vaše stanje.

Kad je štitnjača u pitanju, nekoliko namirnica privlači veliku pozornost.

  • Soja – Pojavljuje se u mnogim namirnicama, kao što su preljevi, sojino mlijeko, tofu i soja umak. Mnogo je rasprava o učincima soje na zdravlje štitnjače. Jedno istraživanje je pokazalo da sastojci soje mogu povećati razinu TSH (hormona koji stimulira štitnjaču), što utječe na razinu T3 i T4. Druge studije i studija iz 2018. godine su otkrile da soja nema značajan utjecaj na razinu hormona štitnjače.
  • Gluten – Neki ljudi misle da gluten uzrokuje upalu štitnjače, ali to je stvar pojedinca i njegove reakcije na određenu hranu. Gluten se nalazi u namirnicama poput pšenice, ječma ili kvasca. Jedna studija je pokazala da bi smanjenje ili prestanak unosa glutena mogao biti od pomoći ženama s Hashimotovom bolešću. Ali opet, gluten ima različite učinke na različite ljude.
  • Povrće roda Crucifera (križarica) – Uključuje brokulu, cvjetaču, kupus, kelj i drugo zeleno, lisnato povrće. Općenito, ima puno korisnih vitamina i hranjivih tvari koje su dobre za vaše zdravlje. No, slično soji, neki znanstvenici misle da ove vrste povrća mogu spriječiti štitnjaču u stvaranju njezinih hormona. Međutim, nejasno je koliko tog povrća netko treba pojesti da bi utjecalo na štitnjaču. Vjerojatno se radi o mnogo većim količinama od onih koje ljudi obično unose prehranom.

Ne postoji dovoljno studija na ljudima da bi se donio zaključak kako bi osobe s problemima štitnjače trebale izbjegavati povrće roda križarica. Za studije koje postoje, rezultati su više povezani s nedostatkom joda nego s određenim povrćem.

MIT: Morate prestati jesti određenu hranu ako uzimate lijekove za štitnjaču

Neka hrana, suplementi i drugi lijekovi mogu utjecati na učinkovitost lijekova za štitnjaču. Ovisno o lijeku koji uzimate, možda ćete dobiti savjet da uzimate lijek za štitnjaču na prazan želudac sat ili više prije jela. Ako uzimate lijekove za štitnjaču, pitajte svog liječnika što vam preporučuje.

Potrebno je više istraživanja o prehrani i štitnjači

Štitnjača čini puno za regulaciju mnogih procesa tijela. Dok istraživanja pokazuju da unos joda može utjecati na štitnjaču, nema puno podataka o tome kako druga hrana i dijeta utječu na funkciju štitnjače. Važno je imati nutritivno dobro uravnoteženu prehranu te surađivati sa svojim liječnikom ili nutricionistom po pitanju hrane koju možete i trebate jesti na temelju toga kako utječe na vaše tijelo.

Ako sumnjate da biste mogli imati problem sa štitnjačom ili želite to isključiti kao mogućeg krivca za određene zdravstvene probleme, posjetite svog liječnika primarne zdravstvene zaštite koji će vas uputiti na specijalistički pregled.