BRŽE ĆETE UTONUTI U SAN: Ovih 5 stvari uradite svaku noć prije spavanja
Ako ste ikada imali problema sa spavanjem, vjerovatno su vam znali reći da da isključite uređaje prije spavanja, istuširate se toplom vodom ili uradite lagano istezanja prije odlaska u krevet. No, to nisu jedini načini koji će vam pomoći da brže utonete u san.

Psihologinja Shelby Harris navodi da postoje još neki savjeti koji će vam pomoći da poboljšate kvalitetu sna. Ona ističe kako spavanje prilagođeno našim željama i potrebama ne samo da dodaje užitak našoj noćnoj rutini, već nam daje i nešto čemu se možemo radovati na kraju dana.

Pazite šta jedete za večeru

Ono što jede za večeru čini veliku razliku u kvaliteti vašeg sna. Na primjer, naručivanje hrane bogate ugljikohidratima često će vas držati budnim, a postoji da i mogućnost da ćete imati čudne snove. Kako bi osigurali miran san, poželjno je da izbjegavati “teške” obroke s većim količinama masti. Također, izbjegavajte slatke obroke, kofein i alkohol prije spavanja.

Radite nešto zabavno

Rutina odlaska na spavanje koja potiče spavanje zapravo može započeti tokom večeri, a poželjno je da uključuje nešto u čemu uživate. To može biti šetnja sa psom ili igranje društvenih igara sa članovima porodice. Aktivnosti poput ovih tijelu mogu dati i malu dozu dopamina, koji nagrađuje mozak i opušta tijelo što je ključno za dobar san.

Nemojte se osjećati loše ako ste odložili obaveze

Ako se osjećate tjeskobno jer niste obavili sve zadatke koje ste planirali tokom dana, podsjetite sami sebe da su vam odmor i san ipak neophodni. Osim toga, ako se ne osjećate pospano prije spavanja i ne možete otkriti zašto, ostanite budni dok vam taj osjećaj ne prođe.

Uradite male rituale

Rutina prije spavanja može trajati i do 15 minuta. Isprobajte neke male rituale prije spavanja kao što su nanošenje proizvoda za njegu ili radite lagana istezanja. Također, možete čitati knjigu ili časopis jer će vam i to pomoći da pripremite svoj um i tijelo za spavanje.

Držite se rasporeda za spavanje

Odlazak na spavanje i buđenje u isto vrijeme veoma su važni kako bi postigli kvalitetan san. Također, važno je da san traje barem sedam sati. Ako imate problema s uspavljivanjem, možda biste trebali isprobati neke tehnike dubokog disanja.

(Klix.ba)