Bivši izraelski premijer: Imamo malo vremena da porazimo Hamas jer se raspoloženje u svijetu mijenja
Bivši izraelski premijer Ehud Barak strahuje da je Izraelu preostalo samo nekoliko sedmica da eliminiše Hamas, jer se javno mnijenje, što je najvažnije u SAD-u, ubrzano okreće protiv operacija u Pojasu Gaze.

U intervjuu za Politico, bivši premijer i načelnik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) također je sugerisao da bi multinacionalne arapske snage mogle preuzeti kontrolu nad Gazom nakon vojne kampanje, kako bi pomogle u povratku Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa koje bi preuzele vlast od Hamasa.

Međutim, čak i sa tom promjenom političkog poretka u Gazi, Barak je naglasio da je povratak diplomatiji usmjerenoj na stvaranje palestinske države vrlo daleka perspektiva.

Barak, koji je vodio Izrael između 1999. i 2001. godine, primijetio je da se retorika američkih zvaničnika promijenila posljednjih dana sa sve većim brojem poziva na humanitarnu pauzu.

Simpatije koje su stvorene prema Izraelu neposredno nakon 7. oktobra sada se smanjuju.

“Vidite da se prozor zatvara. Jasno je da idemo prema razmimoilaženju sa Amerikancima oko ofanzive. Amerika ne može diktirati Izraelu šta da radi. Ali, ne možemo ih zanemariti”, rekao je on, govoreći o ulozi Washingtona kao glavnog garanta sigurnosti Izraela.

“Moraćemo da se pomirimo sa američkim zahtjevima u naredne dvije ili tri nedjelje, vjerovatno i manje”, dodao je.

On je kazao da će biti potrebni mjeseci ili čak godine da se uništi Hamas, trenutno glavni cilj Netanyahuove vlade. Naglasio je da podrška Zapada slabi zbog broja ubijenih civila u Gazi i straha da bi se sukob mogao proširiti.

“Slušajte ton javnosti, a iza vrata je malo eksplicitniji. Gubimo javno mnjenje u Evropi i za sedmicu ili dvije ćemo početi da gubimo vlade u Evropi. I nakon još jedne sedmice sukob sa Amerikancima će isplivati ​​na površinu”, rekao je Barak.

Vjeruje da bi multinacionalne arapske snage mogle zauzeti Gazu nakon izraelske vojne kampanje.

“Daleko je od toga da je nezamislivo da bi uz podršku Arapske lige i Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda mogle biti okupljene multinacionalne arapske snage, uključujući neke simbolične jedinice iz nearapskih zemalja. Mogli bi tamo ostati tri do šest mjeseci kako bi pomogli Palestinskim vlastima da pravilno preuzmu vlast”, rekao je.

Barak je napomenuo da su Izrael, Egipat i Jordan produbili svoju saradnju u borbi protiv terorizma i da je Izrael potpisao sporazume o “normalizaciji” sa Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, proces za koji je mislio da arapske države ne bi htjele da odustanu.

“Arapski lideri također moraju biti u stanju reći svojim narodima da se nešto mijenja i da se otvara novo poglavlje, u kojem postoji iskreni napor sa svih strana da se sukob smiri. Ali oni moraju čuti da je Izrael sposoban razmišljati u smislu promjene smjera u kojem je išao posljednjih godina” dodaje on.