Bitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Hoće li FBiH dobiti registar osuđenih pedofila?
Redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održat će se u utorak 22. novembra sa početkom u 10 sati. Kako je najavljeno sjednica će biti održana prema utvrđenom dnevnom redu, uz napomenu da su se već razmatrale prve dvije tačke.

Zanimljivo je da će se na ovoj sjednici raspravljati i o Prijedlogu Zakona o registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji BiH.

Prijedlog Zakona koji se nalazi u prilogu je nastavak parlamentarne procedure. Nacrt Zakona je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Domu naroda Parlamenta FBiH, te je održana javna rasprava.

Prikupljene su dostavljene sugestije na Nacrt zakona tokom javne rasprave, uvrštene, te sami izvještaj i objašnjenje se nalaze u ovom Prijedlogu zakona. Time ovaj Prijedlog Zakona ispunjava uvjete propisane Poslovnikom Parlamenta FBiH za daljnju proceduru.

Kako se navodi u prijedlogu ovim zakonom se uspostavlja poseban Registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pedofili koriste “rupu u zakonu” i slobodno šetaju BiH: Kada će FBiH dobiti registar ovih osoba

Podsjetimo, u istom danu ove sedmice u Velikoj Kladuši uhapšen je ranije osuđivani silovatelj zbog sumnje da je počinio još jedno silovanje mladića, a u Banjoj Luci osuđenik za višestruko seksualno zlostavljanje devetogodišnjakinje pobjegao iz prostorija za zadržavanje.

Federacija Bosne i Hercegovine jedina u regiji nema registar osuđenih pedofila, dok takav registar postoji u RS-u od 2018. godine.