BIĆE MEKŠI NEGO U HOTELIMA, kao da ste ih tek kupili: Jedan sastojak čini čuda sa peškirima


Nakon duže upotrebe peškiri postanu grubi, slabije upijaju i često ne mirišu lijepo uprkos omekšivaču koji stavljate za njihovo pranje.


Razlog je što tkanina vremenom upije deterdžent i omekšivač. Ukoliko ih ne sušite na držaču za peškire već ih zakačite na kuku u kupatilu poslije tuširanja eto još dodatnog problema jer će se brzo usmrditi. Da problem bude veći, takvi peškiri su leglo raznih bakterija čak i kad nam se na oko čini da su čisti.

Blogerka Džena Kejt podijelila je savjet kako da vam peškiri uvijek budu meki i mirisni. Prema njenim riječima, taj trik koriste i hoteli zbog čega njihovi peškiri uvijek izgledaju kao da su novi.

“Prilikom pranja peškira dodajte šolju običnog alkoholnog sirćeta. Možete ga sipati direktno u bubanj ili u pregradu za omekšivač. Sirće će omekšati tkaninu koja će se bolje oprati, ukloniće fleke, ali i ostatke od deterdženta i mirisaće božanstveno”, rekla je ona.

Prema riječima Kejtove, dovoljno je da peškire sa sirćetom perete jednom mjesečno. Sirće će ih dubinski oprati pa ćete sačuvati njihov kvalitet.

1051145-peskiri-ls

“Često me pitaju kolika doza sirćeta je potrebna. Iz mog iskustva mogu reći da je jedna šolja sirćeta na dva velika peškira za kupanje sasvim dovoljna. Jednostavno sipajte sirće, dodajte deterdžen i omekšivač i pustite peškire da se operu na 90 stepeni u veš mašini”, posavjetovala je ona.


Pranjem na taj način peškiri će biti i dezinfikovani jer će sirće ubiti sve nakupljene bakterije, ali i rastvoriti masne fleke pa će peškiri izgledati kao da ste ih tek kupili. Ipak, sa takvom vrstom pranja Kejtova savjetuje oprez samo kad su u pitanju peškiri u boji.

“Sirće je savršeno za bijele peškire, dok oni u boji mogu izbledeti uslijed dejstva sirćeta. Ako ih sušite u mašini za sušenje veša ovabezno unutra ubacite malo sode bikarbone. Peškiri se neće izgužvati i posle toga nećete morati da ih peglate”, dodala je ona.