AKO STE PRESOLILI KISELI KUPUS OBAVEZNO DODAJTE OVO POVRĆE U BURE! Nije KROMPIR, u njega se kunu DOMAĆICE

Prilikom kiseljenja kupusa dodaje se so, ali se često dešava da se pretjera. U takvim situacijama većina domaćica pere listove kupusa hladnom vodom prije pripreme sarme ili podvarka kako bi se riješili viška soli.

Ima i onih koji oguljeni krompir stavljaju u kacu kiselog kupusa da pokupi višak soli. Problem je što krompir skuplja sol pri kuhanju, pa ako ga stavite sirovog malo će to riješiti.

Ako je preslano, kiseli kupus ne morate da bacite, spas je u šargarepi i zelenom paradajzu

Savjeti iskusnih domaćica

Ali ne brinite, postoji rješenje za preslan kiseli kupus. Kako savjetuju iskusne domaćice, dovoljno je u lonac sa kupusom staviti šargarepu i zeleni paradajz, koji će upiti višak soli iz salamure i kiselog kupusa.

U zavisnosti od veličine bureta ili kace, odnosno količine kiselog kupusa, potrebno je dodati oko 2 kg oljuštene šargarepe i isto toliko opranog zelenog paradajza, koje treba probušiti viljuškom kako bi se što lakše upijalo višak soli iz bureta.

Ako ni ovo ne pomogne, uvijek imate stari dobri način da operete listove kupusa u hladnoj vodi, čime ćete ukloniti višak soli. Ovaj postupak ponavljate dok ne dobijete optimalan slan ukus kiselog kupusa.

Takođe, pazite koliko soli i začina dodajete mljevenom mesu, jer će i pirinač iz fila za sarmu upiti deo viška soli.