AKO IMATE VIŠE OD 50 GODINA SIPAJTE OVO U KAFU: Dovoljna je MALA KOLIČINA, a OBARA ŠEĆER I HOLESTEROL


Mnoge funkcije našeg organizma opadaju kada oduvamo 50 svijećica, to je normalan dio životnog procesa i ne treba da vas zabrinjava

Nutricionistkinja otkrila da bi jedan začin trebalo dodavati u kafu, dok drugi snažno jača imunitet ako ga dodajete slanim jelima.

Ako imate više od 50 godina i želite da vodite više računa o svojoj ishrani i zdravlju, stručnjaci imaju odličan savjet za vas.

Kafa, Napitak, Kakao

Mnoge funkcije našeg organizma opadaju kada oduvamo 50 svijećica, to je normalan dio životnog procesa i ne treba da vas zabrinjava, a postoje načini da neke od tih funkcija i pojačate kroz pametnu ishranu bogatu važnim nutrijentima.

Starenje se odražava i na proizvodnju pljuvačke i našu sposobnost da osjetimo ukus. Ako vam hrana koju jedete ima sve slabiji ukus, vrijeme je da joj dodate dva začina koja će ga pojačati, a dodatno imati blagotvoran efekat na zdravlje.

Dr Pamela Pik, autorka besteselera “Kako popraviti glad”, objasnila je da bi trebalo poslije 50. godine jesti kurkumu i cimet.

Kurkuma

“Kurkuma jača imunitet i umanjuje upalne procese u zglobovima. Dokazano deluje i na simptome artritisa kod starijih žena”, rekla je ona.


Kurkuma ima i preventivno dejstvo za mnoge bolesti, i savjetuje se svima koji bi željeli da održe svoje kognitivne funkcije u dobrom stanju.

“Cimet ima protivupalno i antimikrobijalno dejstvo. Održava nivo šećera u krvi jer usporava pražnjenje želuca nakon uzimanja hrane. Na taj način, spriječava da šećer naglo skače ili opada i poboljšava osjetljivost organizma na insulin”, rekla je ona i posavjetovala da se cimet dodaje u kafu, dok se kurkuma dodaje slanim jelima ili se konzumira u obliku čaja.


Zdravlje, Luk, Cimet

Samo jedan gram cimeta dnevno umanjuje šećer u krvi, trigliceride, LDL holesterol i druge loše parametre kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

“Ne zaboravite i da pijete dovoljno vode. Voda optimizuje metabolizam i dok starimo, a poslije 50. rođendana moguće je da ćete primijetiti da ste rjeđe žedni. Žene bi trebalo da piju devet, a muškarci 13 čaša vode dnevno. Ako ste fizički aktivni ili živite na toplijem području, slobodno možete da pijete i više od te količine”, objasnila je dr Pik.