ADVOKAT NINIĆ: Srbija po Ustavu mora uhapsiti Radoičića, SLIJEDI NAJTEŽI PERIOD




Nakon što je sada već odlazeći potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo krivicu za oružani sukob u Banjskoj, advokat Ivan Ninić za Nova.rs kaže da bi Srbija ukoliko dosljedno poštuje Ustav, trebalo odmah da ga uhapsi. Osim što precizira da predstoji najteži period u novijoj srpskoj historiji, sagovornik Nova.rs navodi još dva pravca u kojima bi mogao da se kreće slučaj Radoičića.

„Ako bi država Srbija dosljedno primijenila Ustav i zakon, poslije današnje konferencije advokata Milana Radoičića, Srbija bi trebalo da ga uhapsi, a Tužilaštvo za organizovani kriminal da mu odredi pritvor. Trebalo bi da od njega uzme izjavu, potom da identifikuje sve članove njegove grupe i da svima odredi pritvor kako bi se istraga vodila neometano“, kaže Ivan Ninić.

Dodaje da su neki ljudi izgubili život na djelu teritorije koju Srbija smatra svojom po Ustavu.

„Onda bi svi učesnici tih oružanih sukoba trebalo da budu privedeni pravdi i da se vodi predkrivični postupak, da se odredi ko je odgovoran za ljudske žrtve“, napominje sagovornik Nova.rs.

Precizira da nakon što se utvrdi ko je sve učesnik događaja, za svim onim osobama koje nisu dostupne Tužilaštvu Srbije, treba raspisati potjernicu.

Briselski sporazum – kamen spoticanja

Ninić kaže da bi ovakav slijed događaja bio u idealnim uslovima da sadašnji šef diplomatije Ivica Dačić 2013. godine nije potpisao Briselski sporazum uz saglasnost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Onog trenutka kada smo kao država prihvatili i potpisali Briselski sporazum, mi smo pogazili naš Ustav i naše zakone, zato što su se srpske sudije i tužioci, njih 53, 2017. godine integrisale u kosovski pravosudni sistem. Oni su po odobrenju Aleksandra Vučića i Vlade Srbije položili zakletvu pred Hašimom Tačijem na kosovskom ustavu i zakleli na vjernost Republici Kosovo“, kaže Ninić.

On podsjeća da je Srbija tada tvrdila da je riječ o samo neutralnoj izjavi.

„Mi sada imamo paradoksalnu situaciju da imamo na jednoj teritoriji koju smatramo nedjeljivom, dva ustava, dva krivična zakona i dva pravna sistema koji se međusobno ne priznaju. Ako bi država Srbija pogazila Briselski sporazum, onda treba da postupa prema Milanu Radoičiću i da postupa prema svim drugim licima“, kaže Ninić.

Ovaj advokat kaže da ako bi Srbija postupala u skladu sa Briselskim sporazumom i stavom država članica Kvinte i svih drugih preuzetih obaveza – u tom slučaju jedinu nadležnost ima sud u Prištini.

„Mi za sada nemamo nijedan međudržavni sporazum sa Kosovom i nemamo formalno obavezu da Milana Radoičića i ostale učesnike izručimo Prištini. Ako država u nardnom periodu bude izložena pritiscima EU i velikih sila, ja ne znam kako će se vlast nositi sa tim pritiscima“, pita se Ninić,

Najteži period u novijoj srpskoj historiji

On ostavlja mogućnost da Milan Radoičić postane pitanje svih pitanja i da se to podigne na nivo državnog problema, kao što je bio slučaj sa ratnim zločincima Radovanon Karadžićem i Ratkom Mladićem.

„Ovo priznanje danas je dovelo položaj države u potpuni ćorsokak i potvrdilo promašaj Vučićeve politike prema Kosovu. Potvrdilo je i Vučićevu nesposobnost da uspostavi kontrolu nad svojim prijateljima i svojim izvođačima radova, kao što je Milan Radoičić“, kaže Ninić.

Podvlači da je danas saopštena djelimično surova istina i da će sve ovo koštati Srbiju kao državu, te da predstoji period koji će biti najteži u novijoj srpskoj historiji.

„Ovo se ne može završiti bez težih posljedica po našu državu. Sve zavisi od toga u kojoj mjeri će Vučić biti primoran da Radoičića pusti niz vodu. Sve će ovo nadzirati međunarodna zajednica, manevarski prostor za bilo kakvu našu manipulaciju je sužen. Pitanje Kosova zacementirano je ovim događejem“, smatra sagovornik Nova.rs.

Treća mogućnost: Nagodba

Cijeli slučaj bi mogao da se odvija još u jednom pravcu, a radi se o tome da bi Milan Radoičić mogao da sklopi nagodbu sa Tužilaštvom.

„On bi u tom slučaju u skladu sa našim zakonima bio osuđen i upućen u srpski zatvor na izdržavanje kazne. Ne vjerujem da će, ipak, takva vrsta manipulacije zadovoljiti EU i međunarodnu zajednicu jer mi koliko god negirali Briselski sporazum, pokazalo se da je on skrojen da je iznad Ustava Srbije. Deset godina traju posljedice Briselskog sporazuma i sada dolazi do tačke ključanja kada će Briselski sporazum imati primat nad pravosudnim sistemom Republike Srbije“, kaže Ninić.

Ninić navodi primjer toga da ubicu Olivera Ivnaovića nije uhapsila Srbija, kao i da se cijeli postupak vodi pred sudom u Prištini.

Razlog toga je Briselski sporazum.

U selu Banjska na sjeveru Kosova ove nedjelje došlo je do oružanog napada grupe Srba na kosovske policije.

Tom prilikom, ubijen je jedan kosovski policajac, ali i trojica Srba.

U međuvremenu, na današnjoj konferenciji za medije, advokat Goran Petronijević, pravni zastupnik Milana Radoičića, pročitao je njegovo saopštenje u kom se navodi da Radoičić preuzima odgovornost za događaje na sjeveru.