7 razloga zbog kojih otmjeni restorani poslužuju jako male porcije hrane

Da li ste se nekada pitali zašto se u otmjenim restoranima služe male porcije hrane?

Za ovo postoje zanimljivi razlozi. U nastavku članka objašnjeno je zašto su serviranja u vrhunskim restoranima sve manja i manja.

Vjerujemo da ćete na kraju članka ostati jako iznenađeni.

1. Svako jelo ima skupe sastojke.

Jela s profinjenim, pomno biranim sastojcima prilično su česta u vrhunskim restoranima.

S obzirom da ova mjesta, koja koriste visokokvalitetne namirnice, mogu čak i uvoziti iste, lako je razumjeti zašto porcije moraju biti manje kako bi se osigurala pristupačna krajnja cijena jela.

Foto: Pixabay

2. Manje porcije su elegantnije.

Manje porcije bit će lakše stilizirati i vjerovatno će izgledati elegantnije za gosta u restoranu koji u tome uživa — prvo očima, a zatim nepcem.

3. Moći ćete kušati pomalo od svega.

Većina restorana obično poslužuje obrok od 3 slijeda — s predjelom, glavnim jelom i desertom. U fine diningu, broj slijedova može biti do 12 različitih jela.

Tih 12 slijedova uključuje finger food, predjela, juhu, salatu, ribu, prvo glavno jelo, sredstvo za čišćenje nepca, drugo glavno jelo, sir, desert i piće/pecivo. Zamislite da sve to pojedete, a da je servirano u redovnim porcijama. Zato restorani smanjuju količinu hrane, pa se kuša od svega pomalo.

Foto: Pixabay

4. Svako je jelo kuharovo umjetničko djelo.

Postoji francusko jelo Gargouillou, koje se sastoji od najmanje 16 različitih, odvojeno kuhanih, povrća. Tanjur je aranžiran kao umjetničko djelo i sigurno će impresionirati svaku osobu koja ugleda ovo respektabilno platno na tanjuru.

Zbog toga se kuhari radije drže smanjenih porcija.

5. Svaki će zalogaj biti nezaboravnog okusa i hrana vam neće dosaditi.

Prvi zalogaji obroka imaju najbolji okus. To je zato što će vaši okusni pupoljci postati manje osjetljivi dok jedete. Znajući to, kuhari se fokusiraju na kvalitetu jela, a ne na količinu. Poslužujući manje porcije, možemo bolje uživati u svakom zalogaju, umjesto da nam dosade velike količine uobičajenog obroka.

Foto: Pixabay

6. Ostavlja dojam vrhunskog, kvalitetnog jela.

Biti dio ekskluzivnog događaja ili posjedovati predmet ograničenog izdanja nešto je na što se neki od nas osjećaju ponosno. Izreka “manje je više” i “dobre stvari dolaze u malim pakiranjima” čvrsto se odnosi na ovaj.
Nije iznenađenje da pristup luksuznim mjestima i hrani donosi iste emocije, pogotovo kada jelo sadrži male količine sastojaka za koje pretpostavljamo da su kvalitetni.

7. Neobično je i podiže naša očekivanja.

Vidjevši tanjur s tako malom količinom hrane, zapitamo se koji je zapravo razlog tome. Ali biti na večeri koja se sastoji od nekoliko slijedova hrane zasigurno će nas pobuditi znatiželjom da saznamo koje nam sljedeće jelo donosi.