7 NAJČEŠĆIH UZROKA BOLA SA DESNE STRANE STOMAKA! Jetra je glavni problem, dr Manja otkrio šta da radite ako vas PROBADA


Šta uzrokuje bol na desnoj strani stomaka i kako možemo da ublažimo tegobe?

Bol na desnoj strani stomaka najčešće je izazvan prolaznom pojavom. Uzrok mogu da budu gasovi, crijevna bolest ili infekcija. Bol se javlja na mjestu gdje se nalazi jetra, a ljekar tradicionalne kineske medicine dr Filip Manja otkriva kako sebi možemo da pomognemo drevnim medicinskim metodama. Određenom masažom ublažavamo tegobe i činimo da krv prostruji kroz tijelo.

“Kada imamo ljude koji osjećaju šetajuće bolove na desnoj strani tijela ili osjećaju da imaju hladne šake i stopala, a da nije samo tokom zime, onda znamo da to dolazi iznutra i da je najčešće uzrok stagnacija krvi i energije u jetri. Možemo da primijenimo direktnu masažu jetre. Jetra je veliki organ koji se većim dijelom nalazi ispod rebara sa desne strane, ali manjim dijelom joj možemo prići ako se prstima zavučemo ispod”, rekao je dr Manja i objasnio kako izgleda masaža:


“Pritisnemo tako da osjetimo probadujući bol ili neprijatnost. Dok je pritisnuto, kružimo pokretom. Hoćemo da zamislimo da imamo sunđer koji natopljen vodom i tim kruženjem ga kvasimo. Činimo da bude elastičniji, fleksibilniji, protočniji i da bolje funkcioniše. Time ćemo odglaviti stagnatnu krv koja se nalazi u jetri i ona će teći ka najudaljenim dijelovima tijela, a to su šake i stopala i zagrijaće ih”, objasnio je ljekar tradicionalne medicine.

Postoji još jedna tehnika koja može da se primijeni u istu svrhu – podizanje desne ruke.

“Podignemo desnu ruku iznad glave, istegnemo na stranu, tako da oslobodimo dio koji boli, a drugom rukom tapkamo predio jetre. Šaljemo vibracije duboko u jetru koje će nju da opuste, prokrve i pošalju krv u najudaljenije dijelove tijela. Ovo također mogu da primijene svi oni kojima su šake i stopala stalno hladni, čak i tokom toplih dana”, objasnio je dr Filip Manja.


Ovo su još neki uzroci bola na desnoj strani stomaka:

Nagomilavanje gasa
Kamenje u žučnoj kesi
Akutni hepatitis
Menstrualni ciklus
Kamen u bubregu
Zapaljenske bolesti creva

OSJEĆATE BOL U DESNOJ STRANI STOMAKA? To može biti znak opasne bolesti  crijeva | Novi.ba

(Izvor: Mondo)