11 SIGNALA DA JE VAŠA JETRA OZBILJNO UGROŽENA: Ako osjetite ovo, pravac kod ljekara

Ukoliko prepoznate neke od simptoma, savjetujemo da se obratite ljekaru.

Obzirom da imamo samo jednu jetru i da ona vrši izuzetno bitne funkcije u našem organizmu bitno je da se adekvatno brinemo o njoj! Ne samo da pomaže u filtriranju toksina i prečišćavanju krvi, već i u ravnoteži hormona. Veliku ulogu igra i u obradi i distribuciji hranljivih materija iz hrane.

Kako prepoznati da je jetri potrebna pomoć i kako je pružiti? Postoji zabluda da je jetru moguće oštetiti samo ukoliko ste alkoholičar, ali zapravo postoje i drugi razlozi koji mogu izazvati oštećenje i bolesti jetre. To može biti i banalana konzumacija nekih lekova i pomagala koje većina nas praktikuje.

Bolesna jetra – simptomi na koje treba obratiti pažnju:

1. Blijedi, bijeli ili žuti nokti

2. Pojava modrica na različitim dijelovima tijela

3. Žutilo kože i očiju

4. Bol u stomaku i nadimanje

5. Oticanje nogu i članaka

6. Svrab kože

alergija-svrab-banja-luka-arni-centar-za-kicmu-1024x538

7. Crni urin

8. Bleda ili krvava ili katranasta stolica

9. Hroničan umor i zamor

10. Mučnina ili nadražaj za povraćanje

11. Gubitak apetita

Ukoliko primijetite da imate jedan ili više od gore navedenih simptoma, prvo treba da se obratite ljekaru a zatim i da očistite jetru promjenom ishrane.

Kako očistiti jetru :

– Potrebno je da pijete što više vode.

– Koncentrišite se na pripremu organske hrane i izbjegavajte onu koja sadrži GMO.

– Prestanite da konzumirate sve vrste rafinisanih šećera, uključujući bijeli, smeđi, šećer od cvekle i šećerne trske, kao i sok i kristale šećerne trske.

– Uravnotežite svoju ishranu – povećajte unos zdravih masti, fermentisane hrane, neprženih orašastih plodova, proklijalog zrna, sjemena, sirove hrane i biljnih i životinjskih proteina.

– Povećajte unos zelenog lisnatog povrća , koje je bogato vitaminima B, C i K, kao i mineralima magnezijumom i folatom.

– Povećajte unos sumpora jedući više kelja, brokolija, prokelja, špargle, luka, bijelog luka i jaja iz slobodnog uzgoja.

povrce-kelj-large

– Izbjegavajte upotrebu rafinisanih ulja koja izazivaju upalu. To uključuje biljna, sojina, kukuruzna, pamučna ulja, uljane repice, šafranike i suncokretovo ulje.

– Zamijenite gore navedena ulja zdravijim alternativama kao što su kokosovo ulje, palmino ulje, ulje avokada.

– Povećajte unos hrane bogate aminokiselinama kao što su kelj, cvekla, peršun, spanać, jaja iz slobodnog uzgoja i pileće meso.

– Ograničite unos fruktoze na dvadeset pet grama dnevno.

– Povećajte unos dijetalnih vlakana na 35 grama dnevno jedući prokelj, brokoli, artičoke, avokado, čia sjemenke i laneno sjeme.

– Pokušajte da izbjegavate al*ohol koliko god je to moguće.

Navedene namirnice bi bilo poželjno da budu sastavni dio vaše ishrane jer su najbolje za čišćenje i regenerisanje jetre. Pored njih zahvaljujući svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima i kurkuma pomaže u sprečavanju oštećenja jetre i obnavljanju njenih funkcija. Kurkumu treba konzumirati svaki dan jer je izuzetno korisna za zdravlje cijelog organizma. Imajte na umu da se kurkumin (supstanca koja se nalazi u kurkumi) efikasnije apsorbuje kada se kombinuje sa crnim biberom.

Ukoliko primijetite da posjedujete jedan ili više simptoma, savjetujemo vam da se obratite vašem lekaru kako bi blagovremeno prepoznali eventualne postojeće probleme ili pak sprečili njihov nastanak uopšte. Preventiva zdravlja je veoma važna, piše Econet.