NAKON JAKOG ZEMLJOTRESA OBIČNO USLIJEDI JOŠ JEDAN: “BROJNI GRAĐANI IZAŠLI NA ULICE”

Prema prvim informacijama EMSC, zemljotres se dogodio u 21:40 u BiH a epicentar je bio u Zenici. Crna-Hronika saznaje da bio je jačine 5,2 stepena po Rihteru.

Nove informacije EMSC: Dubina 9 km kod Zenice, jačina 5,2 Kako nam javljaju čitatelji, potres su osjetili i u Sarajevu i u Zenici, Tuzli, Gračanici, Kaknju, Mostaru.

Podsjećamo prije nekoliko minuta osjetio se i zemljotres u Banjaluci.

Zemljotres je zabilježen sedam kilometara jugozapadno od Banjaluke a bio je jačine tri stepena po Rihteru. Zemljotres je bio jačine tri stepan na dubini od 11 kilometara.

Korisnici na društvenim mrežama pišu da su osjetili podrhtavanje tla.

 

Zemljotresi su teški za predvidjeti, pa nije moguće sa sigurnošću reći hoće li se dogoditi još jedan nakon nekog većeg potresa. Međutim, nakon značajnog zemljotresa, postoji mogućnost da se dogode naknadni podrhtaji ili manji potresi koji su posljedica preraspodjele napetosti unutar zemljine kore. To se često događa i naziva se aftershocks. Važno je ostati oprezan nakon većeg zemljotresa i pridržavati se smjernica za sigurnost koje preporučuju lokalne vlasti i stručnjaci.

 

 

 

Brojni građani Zenice večeras su izašli na ulice nakon snažnog zemljotresa koji je registrovan deset kilometara sjeverozapadno od ovog bosanskohercegovačkog grada.
Za sada, nisu prijavljene informacije o većoj materijalnoj šteti na objektima, ali građane je večerašnji zemljotres veoma uznemirio.

Foto; Klix

Također oštećena je i gradska šetnica.