U TURSKOJ NE JEDITE BAKLAVE, U GRČKOJ MESO, A EVO ŠTA DA IZBJEGAVATE U CRNOJ GORI:Dr Perišić UPOZORIO turiste!

Gastroenterolog otkriva šta ne biste trebali jesti u poznatim ljetovalištima kako biste se klonili stomačnih tegoba.

Kaže da ovu situaciju možete izbjeći tako što ćete na put ponijeti probiotik, a treba obratiti pažnju i na to kako se hrane određene zemlje.

Prema dr Peri, “jedan probiotik dva puta dnevno mnogo znači na putovanju, pa izračunajte koliko će vam trebati.”

GREECE
Dr Perišić navodi da se meso u Grčkoj treba kloniti, jer se ono u raznim prilikama često smrzava zbog visokih temperatura, zbog čega je zaprljano mikroorganizmima.

„Gyros je najpopularnija hrana za turiste u Grčkoj, a o njihovom kvalitetu se dosta raspravlja. Sastoji se od mesnih ostataka koji se neefikasno termički obrađuju i koji se po ceo dan okreću na suncu, što nije sterilno. Souvlaki, koji su ražnjići od čisto meso koje se prži na 600-700 stepeni, temperatura na kojoj umiru bakterije, mnogo je bolje u Grčkoj.

U Egiptu, za razliku od drugih delova Afrike i južne Evrope, niko ni ne pokušava da pije vodu iz česme, tvrdi poznati gastroenterolog.

“Koristite samo flaširanu vodu jer voda koja je bakteriološki kontaminirana može izazvati ozbiljne bolesti. Osim toga, nismo navikli jesti hranu koja je izuzetno začinjena”, savjetuje Perii.

TURSKA
Specijalista navodi da turisti koji putuju prema Turskoj, gdje su gozbe u stilu švedskog stola posebno poznate, treba da vode računa o tome da ne zagrizu.

Baklavu takođe treba izbegavati zbog dugog veka trajanja. Umjesto toga jedite voćne salate i svježe kolače. “Uzmite pet manjih obroka dnevno radije nego veliki”, savjetuje dr. Perii.

CRNA GORA Jedan od specijaliteta crnogorske kuhinje su plodovi mora pripremljeni na razne načine; međutim, dr Peri savjetuje da ga ne jedete.

“One, posebno školjke, najveći su rezervoar toksina i patogenih bakterija koje imaju potencijal da izazovu jaku mučninu. Gastroenterolog navodi: “Gotovo da nema garancije da ih je kuhar na odgovarajući način očistio prije nego što je od njih napravio jelo. Samo dobro oprane školjke su pogodne za konzumaciju.”

(MONDO/objektiv)