UMRO PRVI ČOVEK U KOJEM JE KUCALO SRCE SVINJE: Dva meseca nakon istorijske transplantacije, izdahnuo u bolnici

Dejvid Benet (57), kojejm je u januaru presađeno genetski izmenjeno svinjsko srce, umro je u utorak.

Nije poznat tačan uzrok smrti Dejvida Beneta, naveli su u Medicinskom centru Univerziteta Merilend u kojem je 7. januara obavljena transplantacija i gde se oporavljao otad. Njegovo stanje počelo je da se narušava poslednjih dana a bolnica je u sredu objavila njegovu smrt, preneo je USA Today.

Benet je bio prvi pacijent ikad kojem je presađen životinjski organ genetski modifikovan da se spreči odbacivanje kod čoveka. U vreme njegove smrti nije identifikovan vidan uzrok, a istraživači planiraju da sprovedu detaljnu reviziju njegove smrti i objave rezultate.

Transplantacija, iako mu je pružila još samo dva meseca života, mnogo znači za istraživanje oblasti ksenotransplantacije, koja se nada da će pomoći u rešavanju nedostatka ljudskih organa.

Benet je do transplantacije bio vezan za krevet i prikačen na bajpas mašinu od oktobra 2021. Kad je saznao da nema druge opcije – jer nije bio u skladu sa medicinskim preporukama – pristao je da mu presade genetski izmenjeno svinjsko srce za koje se nadao da će mu pomoći da premosti određeni period dok ne ispuni uslove za ljudsko.

Novo srce je radilo dobro nedeljama, bez znakova odbacivanja. Iako je bio slab od mnogo ležanja u krevetu, primao je rehabilitaciju i mogao je da sedi i gleda TV sa svojim terapeutom, a jednom je čak je zapevao, prenose američki mediji. Bolničarima je često govorio kako želi da se vrati kući i svom psu Lakiju.

(Mondo)