ŠOK PRETPOSTAVKA ADVOKATA: DJEČAKA UBICU PUŠTAJU U TAJNOSTI NA SLOBODU?! Promijeniće identitet i preseliti se u inostranstvo

Dječak koji je osumnjičen za masakr u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu neće moći biti krivično gonjen, a advokat Marko Anđelković Slijepčević spominje mogućnost tajnog puštanja na slobodu iz psihijatrijske ustanove kao jedan od scenarija.

Razlog njihovog gostovanja u jutarnjem programu Kurir TV Redakcije bila je tema mature za osmake iz Ribnikara.

Učenici osmog razreda OŠ “Vladislav Ribnikar” će polagati malu maturu kao i ostali osmaci u Srbiji, s testovima iz maternjeg jezika, matematike i izabranog predmeta. Ministarstvo prosvete razmatra dvije moguće olakšice koje bi ova djeca mogla koristiti pri upisu u srednju školu, saznaje Kurir.

Mala matura je zakonska obaveza, pa ne postoji mogućnost da osmaci iz Ribnikara, gdje je došlo do stravičnog masakra 3. maja, ne polažu ova tri testa za upis u srednje škole.

Ministarstvo razmatra opcije koje bi im olakšale upis. Prva je dodavanje određenog procenta na osvojene bodove na završnom ispitu.

Druga varijanta je da određene škole povećaju broj učenika koje primaju za pet. Ministarstvo će vidjeti koliko djece želi upisati u koje škole i na temelju toga će razgovarati s određenim školama o povećanju broja učenika.

Odluka o prebacivanju djece iz Ribnikara u drugu školu trebala je biti donesena ranije jer svaki povratak u njihovu školu predstavlja uznemiravanje. Djeca su išla i na sprovode i proživljavaju traumu s velikim “T”. Ne znam kako u takvom stanju uopće mogu učiti, treba im pružiti podršku jer je sve još svježe – kaže Dragana Ivanović.
Odgovarajući na pitanje o psihološkoj pomoći za djecu i roditelje, posebno odjelu VII/2, Ivanović je rekla:

Nisam uključena u te timove, ali moje mišljenje je da treba naglasiti da svi koji su pogođeni traumom budu uključeni u rad sa stručnjacima specijaliziranim za traumu. Ne znam koliko su uključeni, ali neophodno je da stručno lice bude educirano upravo za ovu oblast – dodaje Ivanović.
Psiholog je također komentirala još jedan oblik podrške djeci kroz radionice.

Kada se osmišljavaju ovakvi programi, treba ih provoditi na stručan način. Svakako treba uključiti ljude koji su educirani za rad s traumom. Čitanje djeci je važno, ali neki sadržaji mogu izazvati ponovno proživljavanje traume – smatra Ivanović.
Advokat Marko Anđelković Slijepčević se nadovezao na pravni aspekt događaja u školi.

Uvijek sam zagovarao fer igru u životu, a djeca koja su pohađala Ribnikar nemaju uvjete za sudjelovanje u poštenoj konkurenciji pri upisu u srednju školu. Najpoštenije bi bilo da im se dopusti upis u željenu školu. Svjestan sam da povratak u školu izaziva PTSP, škola je trebala biti zatvorena ranije. Ne smatram odgovornim ljude koji nemaju veze s događajem. Eventualno direktorica i psiholog trebali bi podnijeti ostavku, sve ostalo je bilo nepotrebno. Ovdje odgovornost eventualno može biti u obitelji, a ne na sustavu i državi. Ja sam odrastao uz igrice i horor filmove, posjećujem streljane, ali nikad mi nije palo na pamet ubiti nevine ljude – kaže Anđelković Slijepčević.
Advokat je također komentirao svjedočenje dadilje koja je radila za roditelje dječaka počinitelja.

Svjedok je najnepouzdanije dokazno sredstvo. To je osoba koja je podložna manipulaciji, ovisi o okolnostima o kojima svjedoči. Na temelju dostupnih informacija, ne vidim osnove za zanemarivanje djeteta. Propust je stvaranje opće opasnosti jer oružje nije bilo adekvatno osigurano. Međutim, ne bih kvalificirao sam slučaj jer se njime ne bavim – dodao je advokat.
Osvrnuo se i na postupke koji se vode protiv roditelja maloljetnika, počinitelja masovnog ubojstva.

Javno tužiteljstvo je organizirano kao policija, ima šefa koji rukovodi zamjenicima. Preuzeto je vođenje ovog slučaja zbog njegove važnosti. Više javno tužiteljstvo u Beogradu ima izuzetnu važnost u Srbiji. Moguće je da će se postupci spojiti, ovisi o okolnostima, ali mislim da će majci i ocu biti suđeno odvojeno.
Kada je riječ o pogubnom uticaju društvenih mreža i najnovijim morbidnim aplikacijama koje veličaju masovne ubojice, Ivanović kaže:

Došlo je do velike tragedije, prvi put kod nas. Mediji se nisu snašli jer su prenaglasili važnost ovog djeteta, a istovremeno zanemarili Mladenovac. U drugim državama se ne iznose imena ni slike počinitelja. Ovdje mu je previše pažnje pridano. Uvijek će se naći netko tko će napraviti aplikaciju za veličanje ubojice, posebno jer je bilo mnogo neprovjerenih informacija – smatra Ivanović.
Odbacuje i tvrdnju da naša djeca nemaju empatiju.

Empatija postoji, to je generalizacija da to nije tako. Pogledajte kako se djeca u drugim školama ponašaju, čak i roditelji se boje poslati djecu u školu. Ne znam koliko imamo kadrova za to, ali trebamo uključiti i druge škole, ne samo do kraja školske godine, već godinama jer je ovo velika trauma – kaže Ivanović.
Ministarstvo je predložilo smjenu direktorice, a advokat je pojasnio koja bi mogla biti odgovornost.

Njezina odgovornost se odnosi na područje administracije i morala. Ne vidim nikakvu mogućnost za krivičnu odgovornost. Ako su se dogodile neke propuste, čak ni prekršaj ne vidim, to će analizirati prosvjetna inspekcija. Mislim da će sve završiti njezinom ostavkom.
Prema dostupnim informacijama, dječak se i dalje nalazi pod psihijatrijskim promatranjem.

Sudska odluka je da se protivno volji zadržava osoba u psihijatrijskoj ustanovi, a za to postoji i zakonsko rješenje. Ni policija ne može ući u vašu kuću i uzeti dijete, samo sud i sudski nalog. Ostali organi samo pomažu u provedbi te odluke. Dječak će biti zadržan dok stručnjaci ne procijene da više nije opasnost za širu zajednicu i za sebe. Moje mišljenje je da će jednog dana tajno biti pušten, da nitko neće znati, promijenit će identitet i otići u inozemstvo. Treba napomenuti da nije ugrožen samo on, već i njegova obitelj. Hoće li to biti tako, ne znamo, ali ako bude pušten, pretpostavljam da će se tako dogoditi – zaključuje Anđelković Slijepčević.