NAĐENI MATEJEVI LIČNI PREDMETI: Spasilac otkrio nove detalje – za njim se traga i uzvodno

Nestanak Mateja Periša prijavljen je beogradskoj policiji 31. decembra, nakon što je sa šestoricom prijatelja došao na doček Nove godine u Beograd.

Posljednji put je viđen u noćnom klubu “Gotik”, dok se u beogradskim tabloidima pojavilo nekoliko snimaka nadzornih kamera na kojima je, kako je rekao i njegov otac, Matej.

Juče se pojavio cijeli niz priča koje su neprovjerene i neutemeljene. Dobar dio priča koje su prenosili neki mediji odnosi se na poznanike iz Splita, s fakulteta ili ljude koji su bili u klubu te večeri, ali ne u društvu s Matejem. Tabloidi su bez konkretnih dokaza spekulisali o raznim opijatima i slično.
Matejev otac potvrdio je da je policija pronašla taksistu u čije je vozilo pokušao da uđe mladić. Taksista je, tvrdi otac, ispitan.

Ronioci i danas vrše pretragu, a osim nizvodno, pretraga se vrši i stotinak metara uzvodno od mjjesta gde je Matej Periš zadnji put viđen.

Razlog tome je, kako je objasnio Darko Kovačević iz Mreža za opasnost Srbije, to što se vode sigurnim i provjerenim informacijama koje imaju.

– U principu uvijek se tijelo traži nizvodno ako postoje neposredne ili posredne informacije da je neka osoba na nekom određenom području uopšte ušla u vodu. Međutim, kako to sad nije potpuno potvrđeno, pronađeni su neki tragovi, pa kako postoji osnovana sumnja da je ipak mjesto ulaska bilo mnogo više uzvodno, onda se krenulo odatle – rekao je.

– To su neki lični predmeti koji su pronađeni. Sada se istražuje svaka mogućnost, zaista svima je stalo da se ta mlada osoba nađe. Mi se svi i dalje nadamo da ćemo ga naći u nekim mnogo srećnijim okolnostima – rekao je Kovačević u Jutarnjem programu na TV Prvoj o nestanku Mateja Periša.

Objasnio je da se ronioci suočavaju s izuzetno teškim i napornim poslom koji dodatno otežavaju loša vidljivost i niska temperatura.

– Na brzim vodama vidljivost je strašno loša. Doslovno na dužinu ruke ronilac ne može vidjeti i sve što se radi, radi se na dodir. Bilo bi nemoguće pretražiti taj celi potez na dodir, to je dugotrajno. Drugo, što su sami vremenski uslovi loši – ovo doba godine, temperatura vode koja je 5, 6 stepeni – znatno smanjuju pokretljivost ljudi u vodi bez obzira na sva suva odijela i svu tehnologiju. Ronioci mogu da izdrže 15, 20 minuta do pola sata maksimum pa se mijenjaju. To je kao traženje igle u plastu sijena na tolikom području i onda se čeka neka, bilo kakva, konkretna situacija, kao ova što je juče bila, znači pronađeni su neki tragovi, sužen je potez pretrage, međutim nažalost, ili na sreću, ronioci nisu ništa uspeli da nađu – kaže Kovačević.

Izvor:Blic

Autopijac.com