Maneova rečenica majci tjera suze na oči, odgovorio je svima koji ga ismijavaju zbog obrazovanja

Sadio Mane je već godinama među najboljim igračima svijeta.

Maneova rečenica majci tjera suze na oči, odgovorio je svima koji ga ismijavaju zbog obrazovanja
Mane se nedavno popeo na krov Afrike nakon što je sa Senegalom osvojio Afrički kup nacija što ujedno smatra najvećim uspjehom u svojoj karijeri bez obzira na silne trofeje s Liverpoolom koje uključuju i ligu prvaka.

Kao i većina afričkih fudbalera Mane je odrastao u siromaštvu, nije imao ni uslove da se normalno školuje zbog čega se našao i na meti ismijavanja kod pojedinih igrača.

U razgovoru za France Football Mane je govorio o raznim temema. Svakako je najviše bila srceparajuća rečenica njegovoj majci nakon osvajanja AFC-a.

“Zvali smo se svaki dan. Na noć finala nije gledala utakmicu jer je bila previše uplašena. Rekla mi je da je izgubila sedam kilograma tokom turnira jer je bila pod jakim stresom.”

“Nakon što je sve završeno nazvao sam je i rekao joj hajde da jedemo, sve je gotovo, pobijedili smo”, kazao je sjajni Seneglac.

“Ne želim da ostavljam dojam nekog pametnjakovića, ali istina je da mi smetaju neke ‘vrijednosti’ koje kruže u svijetu fudbala i tiču se mog obrazovanja. Ali umjesto da kritikujem, preferiram da se distanciram.”

“Glavna stvar je da se ne treba mijenjati i mislim da se nije promijenilo. Za nekog ko dolazi iz malog mjesta sve to je već sada velika pobjeda.”

Pitali su ga da li bi mogao živjeti poput Neymara i Cristiana Ronalda koji su svjetske zvijezde i stalno su u centru pažnje.

“Pratim ih na društvenim mrežama i to mi je dovoljno. Sviđa mi se njihov život, ali taj život nije napravljen za mene”, poručio je Mane.

Nedavno je otkrio i kako je postao fudbaler. Našao se među nekoliko stotina djece, svi su mu se smijali i ponižavali ga te mu govorili da nikad neće biti uspješan igrač. Pokazao je suprotno.

“Otišao sam od kuće da nisam nikom rekao, osim najboljem prijatelju. Dugo sam hodao da sretnem prijatelja koji mi je posudio novac da mogu otići do Dakara”, kazao je Mane te nastavio:

“Tamo me dočekala porodica koju nisam ni poznvao. Odmah sam počeo trenirati sa poznatim timovima. Bilo je to 200,300 dječaka koji su čekali svoju priliku…”

“Za mene je počelo loše jer kada sam se predsavio ismijavali su me. Nisam izgledao kao fudbalera. Nosio sam pantole koje su ličile na sve osim na fudbalski šorc.”

“I moje kopačke su bile potpuno poderane sa strane i morao sam ih vezati žicom najbolje što sam mogao.”

“Oni koji su gledali proble su me gledali s bizarnim izgledom lica i govorili: “Stvarno želiš biti fudbaler?”. Razumio sam ih, ali nisam imao izbora. Kako nisam bio loš, uzeli su me”, prisjetio se Mane.

Mane je fudbal počeo igrati u klubu Generation Foot poslije čega odlazi u Metz. U Francuskoj je privukao pažnju RB Salzburga koji ga je 2012. godine platio četiri miliona eura.

Naredni veliki transfer vrijedan 23 miliona eura pravi 2014. godine kada odlazi u Southampton. Sjajnim igrama je privukao pažnju Liverpoola koji ga je 2016. godine platio 41 miliona eura. Već godinama je jedan od najboljih igrača svijeta.

Autopijac.rs